Despre orașul Galați, județul Galați, Luchian Alina, a IX-a

#1
Galați - orașul meu cu dor

Galați... Ce înseamnă Galați?!... Unii se gândesc la Dunăre, la faleză, alții se gândesc la combinat, la poluare. Eu mă gândesc la „acasă”, locul în care mă regăsesc, în care am copilărit și în care am întâlnit oameni minunați, locul în care mi-am descoperit talentul și pasiunile: dansul și portul popular.
Acum treisprezece ani, atunci când m-am întâlnit prima dată cu noțiunea de dans popular, acest concept nu era foarte dezvoltat în orașul nostru. Pentru profesorii coregrafi eram prima grupă de copii pe care o luaseră. Acestia ne-au crescut ca pe copiii lor și ne-au inițiat în arta folclorului popular al Moldovei de Sud încă de la grădiniță. Cu trecerea timpului, am devenit un grup compact și am ajuns să reprezentam orașul Galați atât în țară cât și în străinătate pe la mai multe festivaluri de folclor, adunând diferite premii și diplome.
Astăzi duc folclorul mai departe activând ca dansatoare în cadrul Ansamblului „Doinița Covurluiului” și colaborând cu Ansamblul Profesionist al Centrului Cultural Dunarea de Jos Galați „Doina Covurluiului” care este formația de dans popular reprezentativă Moldovei de Sud și care valorifică folclorul muzical și coregrafic atât din zona din care provine cât și din alte zone ale țării. Acest Ansamblu Profesionist a reunit locuitorii Galațiului timp de treisprezece ediții la Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului” și la spectacolul „Asta-i nunta din bătrâni”. Ansamblul are în repertoriu jocuri populare din zona Galațiului în primul rând „Hora de la Vânători”, „Boităneasca”, „Coasa”, „Studențeasca”, dar și din Bucovina „Ciobănașul”, „Trilișești”, „Ursăreasca”, și din Oaș. De asemenea, în repertoriul acestui colectiv există spectacole ce valorifică obiceiuri din sărbătorile de iarnă „Plugușorul”, „Capra”, „Căiuții”, colinde , din sărbătorile de primăvară „Vălăretul”, obiceiuri legate de anumite momente din viața tinerilor „Legarea suratelor”. Repertoriul soliștilor vocali și al orchestrei ansamblului acoperă aproape întreaga zonă a Moldovei.
Pe viitor îmi doresc atât ca municipiul Galați să aibă cât mai mulți oameni care să îndrăgească și să duca mai departe dansul și portul popular cât și acesta să fie în top trei cele mai active orașe din punct de vedere folcloric, deoarece lumea trebuie să știe că zona Moldovei de Sud, mai exact zona Galațiului este una plină de tradiții și obiceiuri populare.
Galați este și va rămâne eul meu! Orașul cu salcâmi de la marginea Dunării este fărâma mea de infinit!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron