Despre localitatea GREBĂNU județul BUZĂU - CONSTANTIN LARISA clasa aIII-a ȘCOALA GIMNAZIALĂ GREBĂNU, JUDEȚUL BUZĂU

#1
Satul meu,mândria mea

Dacă privești peste apa Râmnicului Sărat, departe, în zare, ai să observi o colină. Pe ea se află așezat satul meu. El se numește Grebănu. Înainte cu mult timp se numea Greabănu.Numele acesta provenea tocmai de la faptul că el se află pe o colină,
Dintotdeauna satul meu a fost locuit în majoritate de oameni care aparțin etniei rrome, dar acest lucru nu mă face să-mi fie rușine că m-am născut și trăiesc aici. Sunt bucuroasă și fericită cu familia mea, cu faptul că bunicii mei au fost de etnie și niciodată nu o să mă ascund.Am crescut într-o familie de oameni cinstiți și civilizați, care și-au câștigat pâinea cântând la saxofon sau la bătând la tobe. Dar au muncit cinstit, nu au furat, nu au mințit și nu au înșelat pe nimeni cu nimic.
Cu multă vreme în urmă, oamenii din satul meu erau foarte săraci pentru că nu aveau serviciu la oraș, așa cum aveau părinții copiilor de români. Ei trăiau din munca lor, făceau ori cazane de țuică, ori vindeau fuse sau mături de nuiele. Cu timpul ei au început să învețe meserii cum ar fi: zidar, sau tâmplar. Dacă au reușit să învețe să facă foarte bine aceste meserii, copiii lor au început să trăiască mai bine. Din acest motiv, i-au dat la școală și au învățat carte.
Mi-a povestit bunicul că pe timpul când el era foarte tânăr, în satul meu era o brutărie mare care făcea o pâine foarte gustoasă și toți oamenii din sat duceau acolo făină cu sacii ca sa li se facă pâinea, de către niște brutari pricepuți. Eu nu am gustat niciodată acea pâine despre care vorbește bunicul, pentru că la un moment dat brutăria nu a mai avut brutari care să facă pâine și atunci ea a fost închisă.
Tot de la bunicul știu că în vremuri vechi oamenii din satul meu nu aveau în casă baie așa cum avem acum.Dar asta nu înseamnă că ei umblau nespălați și neîngrijiți. Pentru că în sat era o baie mare, se numea Baia comunală. Acolo o data pe săptămână, adică sâmbăta, oamenii satului puteau merge să facă baie. Nu era o baie obișnuită. Era o baie mare și modernă, unde apa era încălzită cu aparate electrice speciale. Avea cabine de duș făcute din zid. Din păcate, cu timpul acea baie nu a mai fost îngrijită de oameni și s-a distrus. Azi mai sunt doar niște ziduri dărâmate care au rămas din ea.
Cea mai veche ocupație a oamenilor din sat era cultivarea viței de vie. Pentru că în zonă era și este multă vie, exista și o cramă mare unde sătenii își duceau toamna strugurii pentru a face must. Acolo la cramă a lucrat câțiva ani și fratele mamei mele care mi-a povestit cum era la cramă.
Unchiul spune că acea cramă este săpată în burta dealului, ca o gaură uriașă și acolo sunt multe butoaie foarte mari pentru că unii oameni aveau atât de mulți struguri încât nu luau înapoi acasă tot mustul.Îl lăsau acolo în acele butoaie mari și din toată țara veneau cisterne mari care cumpărau mustul și îl vindeau la magazine.

Casele în care trăiau oamenii erau mici și majoritatea făcute din paie cu pământ.Cu timpul ele au fost modernizate, paiele și pământul au fost înlocuite de cărămidă.Pot să îi laud pe oameni pentru că ei își construiau singuri acele case.
Oamenii satului mergeau duminica și în alte sărbători religioase, la biserică, așa cum fac și azi. Biserica se află doar la câțiva pași de școală și este mare și frumoasă. În curtea ei este un monument care a fost construit în cinstea eroilor din sat, care au murit în timpul răzbiului. De fiecare data, de Ziua eroilor mergem cu doamna învățătoare acolo și facem o mică serbare ca să ne amintim mereu de cei care au murit ca țara aceasta să fie liberă.
Acum, mândria satului meu sunt niște eoliene, puse departe de sat, chiar pe vârful dealului, pe care vin foarte mulți oameni, din toate părțile, să le vadă. Ele, se pare, că produc energie electrică, pentru alte țări, nu pentru noi, românii, din păcate.
Din satul vechi nu a mai rămas decât clădirea școlii, care acum 3 ani a fost modernizată cu termopane, trotuare și săli de clasă moderne, luminoase și încăpătoare.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron