Despre localitatea Campina,Sc. Gim.B.P.Hasdeu, Jud. Prahova, elev Enache Bianca Maria, clasa a III-a

#1
Despre...povestea orașului Câmpina, orașul meu
Enache Bianca Maria, cls a III-a B
Prof.înv.primar coord., Ghinea Maria
Școala Gim. “B.P.Hasdeu”, Mun. Câmpina, Jud. Prahova


„A fost odată ca niciodată ”căci așa încep toate poveștile de neuitat, poveștile copilăriei. Așa începe și povestea mea! „A fost odată ca niciodată”, un orășel numit Câmpina, orașul din care orice om poate face „ACASĂ”! Un colț de Rai , din România, care stă mărturie a vremurilor ce au trecut, un loc ce se odihnește la poalele dealului Muscel, un oraș mic, dar cochet, care te-ndeamnă să-l colinzi de la un capăt la altul și așa să descoperi câte lucruri frumoase are de oferit.
Câmpina, orașul unde m-am născut, unde am făcut primii pași, unde am învățat să rostesc primele cuvinte și m–am lăsat mângâiată de razele blânde ale soarelui, căci să nu uităm, acest orășel din zona Munteniei este orașul cu cele mai multe zile însorite din an.
Te invit să-ți lași imaginația să zboare, să-ți lași sufletul să zburde liber și să mă însoțești într-o călătorie pe aripile Câmpinii, căci această urbe este un fluture delicat și gingaș, dar cu dorință de a crește și a se dezvolta frumos, pentru a deveni „orașul de suflet ”, orașul de vis al tuturor!
Câmpina este locul unde inima mea vibrează,deoarece aici se afla Casa Memorială a lui Nicolae Grigorescu. Cum să nu-ți cânte inima ta de locuitor, când marele pictor român a trăit și a pictat aici tablouri cunoscute în toată lumea? Cum să nu te emoționezi până la lacrimi când aici, în Câmpina, poți vedea artă pură creată de acest maestru al culorilor și al peisajelor. Arta întotdeauna bucură atât ochii, cât și sufletul! Deci, câștigi pe dată bucurie, împlinire și încărcare sufletească atunci când pășești dincolo de pragul acestei case care ține vie amintirea pictorului Nicolae Grigorescu, cu care întreg orașul s-a mândrit și încă se mândrește! Căci amintirea acestui „mare om”a rămas vie și dăinuie și acum, în aceste vremuri.
Pășind plini de emoție cu gândurile umplute de frumos și cu mintea încărcată de artă, ajungem ușor, ușor la poarta Castelului “Iulia Hașdeu”, care te copleșește încă de la intrarea în curte. Emoția este cu atât mai puternică, cu cât știi mai multe despre el! Edificiul este plin de mister, fiindcă se știe că savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu a început să practice spiritismul ca unic mod de a comunica cu lumea de dincolo, din dorința de a-și vedea fiica pe care a iubit –o foarte mult și care a murit la vârsta de optsprezece ani!
Orașul Câmpina a devenit încă o dată faimos datorită acestui punct de atracție, învăluit de necunoscut , mulți vizitatori fiind convinși că spiritul Iuliei încă bântuie nestigherit prin camerele castelului. Așa că...dacă vrei să ai parte de puțin mister, dacă vrei să afli mai multe, dragă cititorule , te invit aici, în locul nașterii mele , să simți si să vezi cu ochii tăi!
În vecinătatea castelului, pe o alee lungă, plină de brazi falnici stând parcă de pază, găsim o școală care pregătește generații de viitori polițiști, aceasta fiind o școală renumită atât la nivel național cât si internațional, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”. Din Câmpina „mea” pleacă spre toate colțurile țării polițiști care vor apăra legea și vor avea grijă de liniștea oamenilor. Deci , cum să nu fiu mândră de acest lucru?
Dacă ai nevoie de puțină relaxare, după o zi grea, poți alege să mergi la „Fântâna cu Cireși ”. Aici,găsești liniște și aerul curat de care ai nevoie. Poți sta puțin întins în iarba verde și să privești cerul care aici este mai albastru ca oriunde , soarele strălucește mai tare, pasărea mai frumos cântă, foșnetul frunzelor te îndeamnă la visare, iar adierea plăcută de vânt îți joacă în păr și-ți atinge fața ,ca într-un dulce sărut!Și aerul de Câmpina are ceva al lui: are un strop de fericire, o picătură de iubire și multă voie bună! Asta mă îndeamnă să-l iubesc și de fiecare dată când îl respir mă face să-mi aduc aminte „de locul nașterii mele, de casa părintească” și mă simt în siguranță, căci orașul meu mă ține în brațe, atât de strâns , atât de intens , dar totodată cu blândețea pe care ți-o poate oferi doar el.E un sentiment pe care îl poți cunoaște doar dacă tu simți cu adevărat!E un sentiment așa ...de protecție , asemănător cu îmbrățișarea unei mame!
Și aceasta„ mamă” a mea , Câmpina, te cheamă să-i descoperi parcurile și indiferent de vârstă să fii iar copil. Să te oprești o clipă, să nu te miști, să nu clipești, să nu vorbești, doar o clipă...în care să auzi doar râsete inocente de copil, să auzi doar glasuri voiase de copii curați sufletește. Și uite așa, în acest moment, te poți„ învârti fără sfială, poți sări peste băltoace, te poți crede o mică zână ,”deoarece Câmpina are ceva magic, care te trimite cu gândul înapoi , acolo, în adâncul ființei tale , unde rămâi veșnic copil!
Admirând orașul Câmpina, privirea se îndreaptă către sfintele biserici , lăcașuri ale lui Dumnezeu. Aici îți găsești pacea și liniștea de care orice om are nevoie la un moment dat ! Are nevoie să-L găsească și să vorbească cu Dumnezeu, iar Acesta să-Și aplece mâna protectoare și să-i arate întotdeauna calea dreaptă! Și atunci te întreb pe tine, cel care citești, cum să nu fie acest oraș o lacrimă a lui Dumnezeu? Cum să nu simți atașare de acest oraș când ți se oferă ca un boboc de floare? De piatră să fii și parcă simți cum îți „saltă”inima de bucurie!
Tot aici , găsești Biblioteca Municipală a orașului, izvor viu de cunoaștere! Aici cărțile stau cuminți, pe rafturi, așteptându–și cititorii. Poți fi și tu unul din ei, căci mirosul de carte, de învățătură se găsește în Câmpina, orașul fiind ca o oază de învățătură.
Nu pot trece mai departe, fără să mărturisesc că la ceas de sărbătoare, Câmpina se îmbracă în frumos, se îmbracă în istorie.
Cu ocazia Centenarului, în România a fost mare sărbătoare, iar Câmpina nu s- a lăsat mai prejos și a sărbătorit cum a știut mai bine! Peste tot steaguri au fluturat aducându-ne aminte de trecut! În Câmpina, steagurile îți sopteau în acel moment solemn povestea culorilor, îți aminteau că roșu simbolizează sângele eroilor, galbenul înseamnă soarele și spicele de grâu, iar albastrul îți povestește despre cerul infinit și marea albastră.
După această călătorie prin Câmpina, poate te-a cuprins foamea...așa că, haideți să intrăm la un restaurant...căci aveți de unde alege! Găsești mâncare pe gustul tuturor, bună și aromată. Tu trebuie doar să te lași copleșit de bun gust și să încerci! Te poți odihni la un hotel în centrul orașului și așa vei avea ocazia să vezi oamenii din acest municipiu. Oameni simplii, dar cu suflet mare, gata să te ajute la nevoie , să- ți ofere un zâmbet cald și prietenos. Ei sunt gospodari și le place să și îngrijeasca atât curtile,cât și orașul! Întotdeauna omul sfințește locul și își lasă amprenta asupra întregii comunități.
Așa arată Câmpina prin ochii mei de copil! Poate nu este ea perfectă! Poate nu are același pitoresc, aceeași frumusețe ca și marile orașe...,dar este a mea!Și nimic și nimeni nu mă împiedică să văd orașul sufletului meu ca o a doua mamă! Indiferent unde pașii mă vor purta,voi știi sigur că doar „aici”înseamnă ACASĂ.Vorba cântecului „casa părintească nu se vinde, nu se vinde cuibul părintesc”!
Acesta a fost , este și va fi orașul care veșnic îmi trezește emoții. Te sfătuiesc și pe tine să-ți rupi puțin timp și să dai o căutare pe telefon despre Câmpina! Așa poți să afli mai multe despre orașul meu, dacă, eu ți-am stârnit măcar puțin curiozoitatea!
N-am cum să nu iubesc acest oraș!Asșa că ...da, îl iubesc cu tot sufletul și cu toată inima mea de copil!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron