Despre Văleni, Jud. Vaslui, DOROFTEI BEATRICE-MIHAELA, cls a VIII-a B

#1
POVESTEA SATULUI MEU


DOROFTEI BEATRICE-MIHAELA
CLASA A VII-A B
CADRU DIDACTIC COORDONATOR: MUNTEANU ANDRA-COSMINA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1, SAT VĂLENI, JUDEȚUL VASLUI
COMUNA VĂLENI
ROMÂNIASe spune că fiecare om își are originile în satul în care a luat naștere. Exact același lucru îl pot spune și eu!
Privind cu drag satul meu natal, îmi văd întreaga copilărie, adolescența. Și, chiar dacă unii ar spune că este o simplă adunare de case, așezată într-o zonă rurală, acesta are diverse aspecte care îl fac de neînlocuit mai ales datorită schimbării anotimpurilor, moment în care satul meu natal capătă înfățișări extraordinare.
Chiar și acum, când e iarnă, anotimpul mai puțin iubit de unii copii friguroși, stratul alb de zăpadă s-a așternut peste sătucul nostru, Văleni, dând impresia unui covor imaculat, copacii și casele părând că își schimbă straiele din cap până în picioare. Toți pomii din împrejurimi sunt acoperiți de miile de steluțe argintii, dezveliți de frunze, așteptând parcă cu nerăbdare prima rază caldă de soare, la fel ca și dealurile și câmpurile acoperite în totalitate de neaua strălucitoare. Cât privești în zare, vezi casele oamenilor, frumos aranjate și decorate cu beculețe luminoase, sclipitoare și ghirlande colorate. În aer se simte atât mirosul fumului ce iese pe hornurile caselor, cât și mirosul dulce și îmbietor al tuturor preparatelor gătite cu drag de gospodinele îmbujorate, toate bunătățile fiind făcute exact "ca la mama acasă".
În alcătuirea sa, satul Văleni cuprinde diferite tipuri de așezări, locuințe primitoare, calde, ce diferă de la om la om, construite care mai de care, în stiluri diverse, fiecare lăsându-și amprenta asupra locului în care își duce existența.
Pe lângă aceste așezăminte, întâlnim și clădirile importante care intră în structura comunității noastre precum: primăria, dispensarele, cabinetul stomatologic, cele două școli, grădinița, biserica, secția de poliție și chiar magazinele bine aprovizionate, într-un număr destul de mare.
Toate aceste clădiri ce au rolul de a ajuta oamenii și dispun de personal calificat, sociabil, care interacționează cu sătenii, în scopul bunei desfășurări a activității lor. Același lucru îl pot spune și despre preoții ce slujesc din suflet și cu evlavie la biserica așezată mândru în centrul satului, pe o colină, astfel încât sunetul cald al clopotelor să răsune în tot satul, dar și despre cadrele didactice de la școlile și de la grădinița din sat, care îi educă cu bucurie chiar și pe cei mai năzdrăvani elevi. Satul nostru are în fruntea sa primăria comunală, la conducerea căreia se află primarul, viceprimarul și Consiliul local, oameni drepți și cinstiți, cu bun simț și cu voința schimbării în bine, colaborând întotdeauna cu localnicii, informându-i și susținând-i, atât spiritual cât și material sau chiar financiar pe oamenii aflați la necaz. În ceea ce privește cultura satului nostru, ne putem mândri cu multe lucruri minunate pornind de la datinile și obiceiurile străbune, de la tradiții străvechi și ajungând până la oamenii talentați și dedicați în totalitate îmbunătățirii acestui domeniu cum sunt soliștii vocali și instrumentali, dansatori pricepuți, sportivi calificați. În inventarul acestor comori culturale se numără și grupul vocal "Vălencuțele", format din fete mândre și talentate, ce ne reprezintă pe noi, ca și comunitate, atât în satul nostru cât și în afara acestuia.
Acesta este satul meu natal, în care trăiesc alături de familia mea dragă și de care sunt mândră pe deplin. Oamenii încearcă să privească doar părțile bune ale vieții și doresc chiar să aducă câte o schimbare îmbunătățind tot ceea ce se poate pentru a ne modifica nivelul de trai și pentru a duce vestea satului nostru drag, cu tradițiile cu care ne mândrim, chiar și odată cu trecerea timpului.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron