Despre Văleni, Jud. Vaslui, BĂLĂNESCU G. BIANCA-MARIA, cls a VIII-a B

#1
Veșnicia s-a născut la sat

ELEV: BĂLĂNESCU G. BIANCA-MARIA
CLASA A VIII-A B
CADRU DIDACTIC COORDONATOR: MUNTEANU ANDRA-COSMINA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1, SAT VĂLENI, JUDEȚUL VASLUI
COMUNA VĂLENI
ROMÂNIA

Văleni este o comună din județul Vaslui, din ținutul Moldovei, formată din satele Moara Domnească și Văleni (reședința). Este una dintre cele mai vechi comune independente din județul Vaslui, fiind înființată la 1864.
Locuiesc în acest sat de când m-am născut si sunt mândra că sunt ,,văleancă”.
După părerea mea, locuitorii acestui sat sunt în mare parte oameni deosebiți, harnici, hazlii, buni consăteni si mai ales ospitalieri. Cât e ziua de lungă, pe drumurile acestui sat, poți vedea oameni care merg la câmp, la diverse activități sezoniere sau oameni care lucrează cu mare drag în propriile curți, vecini care, mai ales în zilele de sărbătoare, discută cele mai importante evenimente din viața satului și nu numai. De asemenea, poți simți mirosul îmbietor al bunătăților făcute de harnicele gospodine în bucătării. Acestea, deseori, își arată măiestria mai ales atunci când se organizează hramuri, nunți sau cumătrii, evenimente așteptate cu nerăbdare și la care participă tot satul. Oamenii din Văleni se ocupă atât cu agricultura, cât și cu creșterea animalelor. O mare parte dintre locuitori au o bucată de pământ moștenită, pe care cultivă diferite cereale, viță-de-vie, legume sau pomi fructiferi. Majoritatea oamenilor au animale, chiar și mini-ferme, ceea ce demonstrează, încă o dată, faptul că sunt niște oameni harnici și dornici de muncă. Din produsele rezultate de pe urma muncii lor, își asigură traiul zilnic, ei consumând doar produse proaspete și foarte sănătoase.
Tradițiile din satul Văleni sunt respectate de către săteni, acestea fiind transmise cu drag, din generație în generație. Dintre obiceiurile care se respectă în timpul sărbătorilor de iarnă, se pot aminti: Pomana porcului (cu o săptămână înainte de Crăciun), în Ajunul Crăciunului copiii merg cu Steaua, iar în dimineața de Crăciun, sătenii se întâlnesc la biserică la Slujba de Crăciun. Pe 31 decembrie, copiii adoră să meargă cu Plugușorul, Anul Nou si Anul Vechi, Ursul și Capra, iar seara cu Jienii. La miezul nopții, cerul este luminat de artificiile multicolore aprinse din toate colțurile satului. Dimineața, copiii merg cu Sorcova pentru a ura un An Nou mai bun tuturor sătenilor. Pe data de 7 ianuarie, de Sf. Ioan Botezătorul, mulți săteni își sărbătoresc ziua onomastică, numele Ioan, Ion, Ioana, precum si derivatele lor, fiind foarte răspândite în acest sat. Câteva mâncăruri tradiționale pregătite de gospodine sunt: sarmalele care îți lasă gura apă, cârnații proaspeți , pastrama aromată, caltaboșul cel voinic, chișca gustoasă, răcitura, drobul, friptura bine rumenită, cozonacul auriu, cornulețele fragede, fagurii, Albă ca zăpada, tortul miraculos și multe alte bunătăți.
În aproprierea Paștelui, gospodinele pregătesc și alte bunătăți: friptura de miel, drobul, răcitura, ciorba sau borșul tradițional, pasca și cozonacul. În seara de Înviere sătenii se strâng la slujba de Înviere și rămân până dimineață când se sfințesc bucatele pe care aceștia le-au adus la biserica. Este foarte plăcut să rămâi până dimineața deoarece se ascultă diferite cântece bisericești.
În ceea ce privește petrecerile, nunțile, botezurile și cumătriile, cele mai multe au loc în luna august deoarece mulți săteni, plecați în străinătate, preferă să se întoarcă în această lună, acasă.
Atât hramul bisericii, cât și ziua satului sunt sărbătorite în aceeași zi, pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, fiind organizate spectacole în fiecare an. La acestea sunt invitați diferiți cântăreți si ansambluri folclorice renumite. Spectacolul este încheiat cu un măreț foc de artificii.
Îmi place faptul că în acest sat toată lumea cunoaște pe toată lumea, de aceea când ne vedem pe stradă ne salutăm zâmbitori cu: ,,Bună dimineața!”, ,,Bună ziua!” și ,,Bună seara!”. Putem spune că suntem aproape ca o familie foarte mare deoarece ne ajutăm mereu.
Consider că satul meu are tot ce îi trebuie unei civilizații moderne deoarece are instituții importante: primărie, biserică, cimitir, dispensar, cămin cultural, școală, un teren de sport, magazine, pământ fertil și mai ales oameni veseli și harnici.
Pot spune că este adevărat faptul că veșnicia s-a născut la sat! Satul meu o poate demonstra oricând!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

cron