Despre orașul Târgoviște, jud. Dâmbovița, eleva Grigore Geta, clasa a XII-a

#1
Orașul meu, copilăria mea
Aici m-am născut, în Târgoviște, un oraș mic, dar cochet. Eram mică și alergam prin apartamentul îngust. Tata îmi aducea întotdeauna o ciocolățică Rom atunci când venea de la serviciu. Îmi plăcea să merg în balcon, să pun un scaun și să mă ridic pe el încât să cuprind cu privirea tot ce mă înconjura. Vedeam blocul din fată, case pe lângă și multe mașini colorate. Dar cel mai mult îmi plăcea să caut cu privirea silueta bătrânului Turn al Chindiei.
Îmi amintesc că mă lua mama cu ea la piață. Mergeam la Piața 1 Mai unde femeile veneau cu tot felul de linguri, oale ca să le vândă. În interiorul pieței erau diferite tarabe pline cu nuci, cu prune, cu struguri, cu toate fructele și legumele. Vânzătoarele mă priveau frumos și îmi dăruiau ce aveau ele mai bun. Eram foarte fericită pentru un măr primit sau o pară. Deseori mă rătăceam de mama, pentru că adoram să mă pierd în zona unde se comercializau flori; culorile, parfumurile, formele, toate mă captivau.
Când am intrat în clasa întâi, la școala „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”, eram foarte emoționată și nu o scăpam pe mami din ochi. A intrat cu mine în clasa aceea mare, plină baloane și cu manuale pe bănci. Toți copiii erau bucuroși, plini de veselie, numai eu o căutam pe mami. Timpul a trecut și m-am obișnuit la școală. Tata mereu mă lua de la școală și mergeam către „Luica”, așa îi spuneam eu leagănului meu preferat din parcul din spatele fostului magazin Muntenia. Erau trei leagăne: unul roșu, unul galben și unul albastru. Cel roșu era al meu, îmi plăcea foarte mult să mă dau în el, aveam senzația că pot ajunge la cer. Când ne întorceam acasă îmi cumpăra niște bomboane colorate și ne jucam Fazan. Adoram să stau lângă mami în timp ce gătea. Îmi plăcea să mănânc dârele lăsate de crema de ciocolată în castron atunci când făcea vreo prăjitură.
Într-o vacanță, am avut de scris litera M pe caiet ca să o învăț și să o scriu cât se poate de frumos. Iar eu îmi doream foarte mult să merg în parc. Așa că mami m-a scos în parc după ce mi-am terminat tema. M-a dus în parcul Mitropoliei unde mă împrietenisem cu o fetiță și cu fratele ei. Împreună, adoram să privim spre Turnul Chindiei, cea mai importantă atracție turistică din oraș și totodată simbolul orașului. Mai târziu, în clasele gimnaziale, am descoperit că impresionantul Turn al Chindiei a fost construit în sec al XV-lea de către domnitorul Vlad Țepeș. Clădirea măsoară 27 de metri în înălțime și 9 metri în diametru, fiind restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înălțarea sa cu circa 5 metri față de construcția inițială. Ruinele care au rămas în parcul Mitropoliei sunt uimitoare. Când eram mică îmi plăcea să merg pe ele și mă imaginam o prințesă în așteptare prințului; mă vedeam așa de sus! Din Turnul Chindiei se vede tot orașul. Scările sunt foarte vechi și se mișcă cu tine, dar înainte să-ți dai seama ajungi în vârf. Mai sunt și alte obiective turistice în orașul Târgoviște: Ansamblul Muzeal Curtea Domnească, Mănăstirea Dealu, Biserica Stelea, Muzeul de Artă, Casele Atelier ale pictorilor Vasile Blendea și Gheorghe Pătrașcu, Muzeul de Arheologie, Muzeul Poliției, Muzeul Evoluției Omului, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Mănăstirea Viforâta, Muzeul Tiparului și Cărții Vechi, Mitropolia, Parcul Chindiei și Gradina Zoo. Poate este un oraș mic, dar plin de istorie, un oraș în care îmi place să trăiesc și în care îmi doresc să-mi plimb și eu copiii!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron