Despre Hirlau, jud. Iasi, Rotariu Darius, clasa a III-a

#1
Hîrlău – orașul meu natal
Hîrlăul este orașul în care m-am născut și în care locuiesc alături de familia mea. Este situat în nord-estul țării, în județul Iași la granița cu județele Botoșani și Suceava, la întâlnirea podișului Sucevei cu Câmpia Moldovei. Este străbătut de râul Bahlui a cărui izvoare se află în apropiere.
Micul orașel, înconjurat de peisaje naturale mirifice, are o istorie măreață. A fost unul dintre târgurile vechi ale Țării Moldovei.
Încă de la 1 mai 1384 aici dăinuiește Curtea doamnei Margareta Mușat, mama domnitorului Petru I Mușat, aceasta fiind și prima atestare documentară a urbei. Importanța Hîrlăului a crescut odată cu vremurile și a ajuns la cea mai mare dezvoltare în vremea Marelui Ștefan, domn sfânt. Acesta reface din temelii curtea palatului domnesc și tot aici se semnează pacea cu polonii după victoria decisivă asupra lor la Codrii Cozminului. Petru Rareș, ilustrul său fiu și al Hîrlăului, a plecat de aici pentru a ajunge în scaunul domnesc de la Suceava. În timpul lui Radu Mihnea, Hîrlăul devine reședință domnească.
Istoria zbuciumată a micului orășel de astăzi a cunoscut și perioade grele: a fost distrus de tătari, cazaci, poloni sau alte popoare și a cunoscut jarul unor răscoale țărănești.
Vă invit să veniți în Hîrlău să descoperți urmele istorie noastre. Veți descoperi ansamblul muzeal de la Curtea domnească: ruinele vechiului palat domnesc și Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe, construită în cinci luni și cea mai veche biserică pictată la exterior. Alături, veți putea vizita Muzeul viei și vinului, unicat în Moldova, muzeu amenajat în casa unuia dintre fii logofătului Ioan Tăutu.
Vă invit să vizitați și ctitoria lui Petru Rareș - Biserica Sfântul Dumitru, precum și alte locuri ce vorbesc de vremuri apuse.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron