Despre localitatea Adjud, județul Vrancea, Grigore Alexandra, clasa a VI-a, Școala Gimn. ,,Mareșal Al. Averescu”

#1
Adjud, leagănul copilăriei mele

Situat între râurile Siret și Trotuș, localitatea în care m-am născut, Adjud, reprezintă unul dintre orașele județului Vrancea, iar pentru mine, leagănul copilăriei.
Despre acest oraș, s-a menționat în documente la data de 9 aprilie 1433, sub denumirea de Egydhalm („In oppido nostro Egydhalm” - în orașul nostru Colina lui Egyd), reprezentând forma maghiară a denumirii latine Aegidius. Apoi, a fost un important centru comercial prin secolele XVI-XVII și ridicat la rang de târg în 1838.
Această localitate este cunoscută la nivel național datorită oamenilor valoroși care au plecat de aici, cum ar fi: soprana Angela Gheorghiu, poetul Emil Botta, inginerul și istoricul de artă Gheorghe Balș, actorul Ion Dichiseanu etc.
Pentru mine, nu-i loc mai frumos pe acest pământ. Zi de zi îi cutreier străzile împreună cu prietenele mele, fie pentru a merge la școală, fie pentru a ne juca, iar seara, când avem timp, ne adunăm în parcul cu alei largi și cu băncuțe frumos lăcuite pentru a pune la cale noi planuri de joacă. Vara, când este cald, ne răcorim sub ramurile parfumate ale teilor sau facem întreceri cu rolele, iar iarna ne adunăm să strângem zăpada pentru a construi cel mai mare om de zăpadă, pe care îl delegăm păstrător al amintirilor noastre. Această bucurie însă nu durează mult, deoarece razele îndrăznețe ale soarelui de primăvară îi prezic inevitabilul sfârșit, dar noi nu suntem supărate și pornim în căutare de noi aventuri. Uneori, pornim în drumeții pentru a descoperi frumusețile din apropierea localității noastre. Astfel, am vizitat Mausoleul de la Mărășesti, monument istoric închinat ostașilor căzuți în luptă pentru apărarea țării, în timpul Primului Război Mondial, fiind ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române, sau pe cel de la Mărăști din comuna Răcoasa, care s-a construit tot pentru a premări faptele străbunilor noștri, căzuți la datorie.
Izvor de liniște, loc încântător pentru orice persoană care are ocazia să poposească prin ținuturile noastre, orașul Adjud reprezintă, pentru mine, localitatea preferată și mă consider norocoasă că îmi petec anii copilăriei aici.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron