Despre Craiova-jud. Dolj, elev MARINAȘ THEODORA DARIA, clasa a III-a, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, Craiova

#1
CRAIOVA, UNIVERSUL COPILĂRIEI MELE

Cu siguranță există multe orașe frumoase, dar orașul Craiova, în care m-am născut, este cel mai frumos de pe Pământ. Spun aceasta fiindcă așa simt, fiind orașul meu de suflet.
Dacă aș încerca să-l prezint, aș putea spune că nu există un loc mai frumos și mai interesant și nu mi-ar ajunge nici măcar o mie de cuvinte pentru a-l prezenta așa cum îl văd eu.
Orașul meu, Craiova, este îmbrăcat în straie de sărbătoare în orice anotimp ne-am afla. Centrul orașului este de o frumusețe rară. Oriunde te uiți vezi clădiri frumoase, impozante, cu o arhitectură aparte, care-ți fură privirea și rămâi contemplând la vremuri trecute, pe când au fost ele construite. Fiecare clădire veche îmi dă prilejul de a inventa o poveste cu prinți și prințese.
Din visul meu cu prinți și prințese mă trezește clădirea Teatrului Național ,,Marin Sorescu'', care vrea să mă aducă în contemporaneitate și care, parcă, vrea să rivalizeze cu frumusețea impozantă și incontestabilă a Universității Craiova, a Palatului Administrativ (Prefectura) sau a Palatului Jean Mihail (Muzeul de Artă), capodopere de arhitectură și cultură.
Dacă pașii mă poartă mai departe pe Bulevardul Al.I. Cuza, voi fi trezită din visare de fântână arteziană cu trilurile și culorile ei vii și minunate, iar undeva, în spate, frumoasele și inegalabilele Biserica Sfinta Treime, Biserica Madona, clădirile Colegiului Național Carol I sau Colegiului Național ”Frații Buzești”, Centrul istoric, reamenajat, mă readuc în visul meu de basm.
Drumul meu mă poartă spre locul unde, încă de la cea mai fragedă vârstă, mama mă plimba la început cu căruciorul, apoi pe jos, ca să cunosc unul dintre cele mai renumite parcuri naturale din țară, care ocupă al doilea loc în Europa. Aici, natura pare ireală și poți să îți continui visul într-o lume de basm, pășind pe sub Podul Suspendat sau admirând Castelul Fermecat și sculpturile în trunchiuri de copaci. Grădina Zoologică și lacul cu debarcaderul său te îmbie la o plimbare cu barca, de unde poți admira splendorile naturii. Lebedele grațioase de pe lac parcă și ele te îmbie la visare!
Nu mai puțin grandios și, în același timp de interes, este cel de-al doilea parc din oraș, amplasat în Luncă, amenajat într-o notă tinerească și sportivă, Parcul Tineretului.
Dacă ești îndrăgostit de sport și în special de fotbal, atunci noul stadion ,,Ion Oblemenco'', o capodoperă arhitecturală modernă, așteaptă să îl descoperi. Aici totul pare a fi proiectat în spațiu și parcă te apropie și pe ține de măreția cerului.
Orașul, în întregimea lui, este unul minunat și eu cred că nu există altul asemănător.
Dacă v-am convins de frumusețea lui și, mai ales, dacă aveți cumva timp și ocazia de a trece prin Cetatea Băniei, așa cum i se spune Craiovei, să nu ezitați să vizitați punctele de atracție pe care eu, cu mintea mea de copil, vi le-am descris. Cu siguranță veți descoperi mai mult decât credeți!

Elevă, Daria Theodora Marinaș, clasa a III-a D
Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, Craiova
Coordonator: prof.Mihaela Ghinea

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron