Despre Măgoaja, jud. Cluj, elev Pop Sergiu Calin, cls. a III-a

#1
Satul meu, Măgoaja
Măgoaja este satul meu natal care mă umple de liniște de fiecare dată când pășesc în el. Un sat minunat, așezat lângă o vale limpede ca roua dimineții este înconjurat de dealuri ca o cunună de grâu.
Încărcat de istorie datorită nemuritorului Pintea Viteazul, haiducul care i-a ajutat pe cei săraci, riscându-și viața și libertatea, Măgoaja poartă amprenta pașilor și personalității acestuia: „De unde-i Pintea de fel? / Din Măgoaja-i, din Ardel. / Însă nici de acolo nu-i / Că-i din sânul codrului.”
În satul meu frumos se păstrează tradițiile strămoșești, de sărbători oamenii îmbracă straiele populare și merg cu credința în suflet spre biserică. Măgoaja este un sat plin de viață, un loc cu oameni gospodari, prietenoși si respectuoși: „ Din vârvuțu dealului / Pă sub poala codrului / Satu nost îi plin cu nuci / Oamenii-s cu vorbe dulce, / Satu nost îi plin cu vie / Oamenii-s de omenie. / Magojenii mărg la lucru / N-așteaptă să cânte cucu / S-adună toți la un loc și la lucru și la joc.”
Fiecare anotimp este unic pe ulițele satului: toamna, covorul multicolor al frunzelor se așterne peste dealuri și grădini; iarna, pe pământ se așterne covorul alb și strălucitor; primăvara reînvie natura la viață, iar vara ulițele sunt pline cu râsetele și jocul copiilor.
Cântecul hotărât al cocoșului mă trezește in fiecare dimineață, lătratul vesel al lui Lăbuș mă însoțește până în poartă, iar glasul păsărelelor mă fac să încep ziua bucuros și să merg spre școală țopăind și cu zâmbetul pe buze, plin de încredere. La școala din sat am învățat să vorbesc, să scriu, să citesc, să socotesc și învăț să devin OM.
Satul meu este și va rămâne pentru mine un colț de rai care îmi dă sens vieții.
„ Mi-o spus mama bătrână
Să nu-mi uit limba română
Credința străbuna, desagii de peste mână.
Și de-oi mere mai departe să nu-mi țâp traista din spate.”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Google [Bot] și 1 vizitator

cron