Despre localitatea Campina, judetul Prahova, Ghiviziu Daria, cl.a II-a, Scoala Gimnaziala"B.P.Hasdeu" Campina

#1
Orașul Câmpina


Orașul Câmpina , se află în județul Prahova . Recent a împlinit 516 ani de atestare documentară .
Câmpina , orașul dintre coline , este localitatea cu cel mai mare număr de zile însorite din an . Aici se află multe școli și licee , i se mai spune și orașul cu cei mai mulți intelectuali .
Primul liceu din Câmpina a fost înființat în anul 1919 și este cunoscut drept Colegiul „Nicolae Grigorescu” . In anul 1923 s-a înființat primul liceu de fete
„Iulia Hasdeu ”actual Colegiul „Constantin Istrati” .
Perioada de glorie a Campinei a fost perioada interbelică când orașul avea un farmec aparte , dat de clădirile cochete , de numeroasele prăvălii colorate , de aerul provincial plăcut, liniștit , curat . Bulevardul Carol I era, că și astăzi , arteră principala a orașului , care lega Bucureștiul de Sinaia .
Tot în acest oraș a fost înființată prima rafinărie în anul 1895, numită „Steaua Română ” fiind prima din țară și una dintre cele mai mari din Europa .Aceasta a rezistat peste 100 de ani , producând cele mai rafinate produse petroliere . Descoperirea și exploatarea petrolului aveau să contribuie decisiv la dezvoltarea localității și a întregii zone .
Câmpina este cunoscută și datorită celor două muzee, simboluri ale culturii câmpinene , respectiv muzeul „Pictor Nicolae Grigorescu ''și muzeul „Iulia Hasdeu ”. Muzeul „Iulia Hasdeu ” este unic în patrimoniul cultural românesc , fiind construit de marele istoric , filozof B.P. Hasdeu , în memoria ficei sale , în perioada anilor 1894-1896. A devenit muzeu în anul 1965.
Tot în Câmpina se află și renumită școală de agenți de poliție „Vasile Lascăr”. Aceasta este construită în anul 1968 pe un domeniu vast , în locul unuiun parc superb donat orașului de ilustrul doctor Constantin I.Istrati , fost președinte al Academiei Române .
Câmpina este un oraș plin de cultură și istorie , într-o continuă schimbare și modernizare .

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron