Despre localitatea Picior de Munte, judeţul Dâmboviţa,, Liţă Alexandra, clasa a IV-a

#1
Localitatea mea, Picior de Munte, Dâmboviţa
Alexandra Liţă, Clasa a IV-a, Şc. Gimn. Nr. 2 Picior de Munte
Înv. Monica Stoican

„Pământul dumneavoastră are niveluri..., care se succed ca nişte cărţi deschise cu literele în sus, pe pante nesimţite pasului, armonizate într-un peisaj fermecător, e original şi cu totul nou.” - mărturisea Tudor Arghezi, venind la Găeşti, la Cenaclul Literar al Ligii Culturale.
Picior de Munte este situat pe o distanţă de 6 km, la 10 km de Gaeşti şi 16 km de Târgovişte, în comuna Dragodana, judeţul Dâmboviţa. Judeţul Dâmboviţa face parte din regiunea Muntenia, cu reşedinţa la Târgovişte.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, satul Picior de Munte forma o comună de sine stătătoare, cu 980 de locuitori, o biserică şi o şcoală. În 1925, numărul locuitorilor ajunsese la 1242.
În 1950, Picior de Munte a trecut în subordinea raionului Găeşti, din regiunea Argeş. În 1968, Picior de Munte a fost inclus în comuna Dragodana, satul Păunei fiind inclus în Picior de Munte.
O parte din sat, denumită Colonie, era, pe vremuri, o sursă de petrol. Aici se puneau sonde pentru a-l fora. Numele provine de la omenii care lucrau aici, formând o colonie de muncitori. În prezent nu mai există surse de petrol, dar satul este într-o continuă dezvoltare: începând cu acest an, în sat va funcţiona o grdiniţă cu program prelungit, o şcoală mare, cu două corpuri (unul cu etaj) în care învaţă elevi din 13 clase, o pizzerie, un punct farmaceutic, un dispensar, un minimarket şi multe magazine, două biserici.
În centrul satului, un locuitor şi-a creat o mică grădină zoologică, cu multe animale şi păsări sălbatice, inclusiv cămile şi lei.
La ieşirea din sat, spre Găeşti, se găseşte Hanul Dragodana, o mare locaţie renumită pentru organizarea marilor evenimente, avantajată de amplasarea în pădure, spaţiile primitoare şi relaxante, precum şi deliciile culinare.
Satul meu este minunat şi mă mândresc cu el!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron