Patru_Maria_Stefania, Prof. Inv. Primar, Teleoaca Rodica, Lic. National de Informatica, Arad, Romania

#1
Un sat de poveste

Mie imi place sa vizitez, sa ma bucur de verdele naturii, de albastrul cerului si de parfumul si oxigenul pe care ni-l ofera plantele, florile si copacii. Imi place sa explorez locuri nemaivazute, munti, rauri, paduri si peisaje.Deoarece ador sa ma aventurez,m-am hotarat sa va prezint un loc minunat pe care l-am vizitat in mare parte, Garda de Sus.
Acest sat de poveste este situate pe valea superioara a Ariesului Mare , in judetul Alba , la nord-vest de Campeni . Comform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Garda de Sus se ridica la 1714 locuitori .
Paradisul despre care va povestesc are foarte multe obiective turistice Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele , Parcul Natural Apuseni, Groapa Ruginoasa , Cascada Rachitele si multe altele .
In tara Motilor , in noaptea de Pasti , toaca de la biserica este dusa in cimitir , unde trebuie sa fie pazita de catre feciorii din sat. Daca nu reusesc sa o pastreze in siguranta si este furata , paznici care au dat gres vor oferi , a doua zi, o masa bogata. Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, vor fi gazdele ospatului.
De Craciun, oamenii minunati de acolo primesc pachete care contin mere, portocale, nuci si dulciuri. Colindatorii cu sorcova, steaua , craii si capra vestesc venirea lui Iisus Hristos.
Mancarurile specifice zonei sunt placintele , balmosul si mancarea cosasului care contine cas, slanina, ceapa verde, oua si nelipsita tuica.
Vara, motii merg la cules de fructe de padure, acestea fiind afinele , merisoarele, zmeura si murele. Din acestea fac siropuri si dulceturi naturale . Targurile tin din luna Aprilie pana in luna Octombrie, adica odata pe luna, intr-una din duminici. La targ, animalele domestice, florile si obiectele traditionale sunt bine primite de cumparatori sau turistii care le primesc in gospodaria lor.
Pescarii care vin sa pescuiasca in apele Ariesului , fiind singura apa din Garda de Sus, au parte de multi pesti in special lipanul si pastravul care inoata in apele cristaline ale raului.
Padurile din zona sunt o vegetatie naturala pentru caprele, vulpile, ursii, lupii, cerbii, caprioarele, iepurii, mistretii si pasarile care traiesc acolo. Vegetatia este alcatuita din brad, fag, pin si alun .
Acesta este satul pe care il vizitez eu vara la bunica mea si in care explorez minunatiile naturii.

PATRU MARIA STEFANIA
de la Liceul National de Informatica Arad cls. a III-a A
prof. inv. primar TELEOACA RODICA

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron