Despre Arad, Opreanu Nicolae clasa a IV- a, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, prof. coordonator Viorel Dolha

#1
File din Istoria neamului meu
Elev Opreanu Nicolae
Clasa a IV-a C CN”Vasile Goldiș” Arad
Inv. Dolha Viorel-Dănuț

Orașul Arad este orașul în care s-au făcut pregătirile pentru Marea Unire din 1918 . Aradul a fost, de fapt, capitala Unirii . La Arad a avut sediul Consiliul Național Român Central, în casa lui Ștefan Cicio Pop.
Din Arad s-a convocat adunarea de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea. Câmpul lui Horea se afla la o distanță relativ egală de locurile de unde aveau să vină delegații din părțile cele mai îndepărtate ale Transilvaniei.
În 17 mai 1919 trupele române intră în Arad. De atunci se împlinesc 100 de ani Armata română a înaintat în fostele teritorii transilvănene, la începutul luni mai ajungând până la malul Mureșului.
Unii dintre cei mai importanți oameni au fost: Iustin Marișeu, Sever Ispravnic, Teodor Papp și Eugen Costina. Tot în 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care azi îi poartă numele, ,,Calea 6 Vânători”. Dr. Sever Ispravnic a spus armatei române aceste cuvinte : ,, Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni ”.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron