Papiu_Cristian_Otniel_despre_Zimandu_Nou, Prof. Inv. Primar, Teleoaca Rodica, Lic. National de Informatica, Arad, RO

#1
Papiu Cristian Otniel
Clasa a-III-a A


COMUNA ZIMANDU NOU

Este o comună în județul Arad, zona Crișana, România, și este formată din satele: Andrei Șaguna, Zimand Cuz și Zimandu Nou care este și reședință.
În limba maghiară la Zimandu Nou se spune Zimandujfdalu, iar în germană Neusimand.

Populația comunei Zimandu Nou se ridică la 4.657 de locuitori, conform recensământului efectuat în anul 2011. Majoritatea sunt români; principalele minorități sunt maghiari și romi.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși, dar există și minorități de romano-catolici, baptiști, reformați, penticostali și martori ai Lui Iehova.

Comuna Zimandu Nou s-a înființat în anul 1852, când au venit din Pusta Csernovics Ujfalu, situată pe teritoriul Ungariei, oameni care s-au așezat aici, aceștia fiind în număr de 1032 de persoane.
Prima școală construită în Zimandu Nou a fost în anul 1856. Clădirea a fost o casuță acoperită cu paie și a devenit nefolosibilă în anul 1890. După marea reparație a fost preluată de comuna politică și a devenit școală comunală. Pe locul acestei școli, în anul 1897, cu un împrumut de 4886 koroane de la stat, s-a construit actuala clădire și actuala gradiniță. În anul 1948, în această școală învățau 73 elevi din Zimandu Nou, Zimand Cuz, Andrei Șaguna, Socodor, Simand, Sânleani și Fântânele, iar în anul 1950 s-a înființat un internat cu o capacitate de 40 de locuri.

Prima casă de rugăciune s-a clădit în anul 1855. În anul 1887 s-a înființat Poșta, iar în anul 1897 s-a clădit moara.

Calea ferată Arad- Brad, s-a construit în anul 1885, legând astfel comuna de restul țării cu ajutorul‚ ”drumului de fier”.

Satul Zimand Cuz, a fost înființat în anul 1853. În acest an, 1853, pe actuala vatră a satului, au venit 92 de familii de naționalitate maghiară din Pusta Bankut, județul Cenad, de religie romano-catolică. Dupa colonizare, comuna a primit denumirea de Zimand Cuz (în limba maghiară Zimand Koz) în traducere, “între Zimanduri”. Multă vreme locuitorii i-au spus Băncuța nouă, în amintirea vetrei părăsite.

Locuitorii acestui sat sunt buni gospodari și au fost multă vreme recunoscuți ca buni jucători de șah și popice. Sărbătorirea hramului bisericii este în a treia duminică a lunii august.
Școala din Zimand Cuz s-a clădit în anul 1856, iar în anii 1904-1907, au fost ridicate actualele clădiri ale școlii și grădiniței. În perioada primului razboi mondial din acest sat au cazut victime 9 locuitori.
Biserica romano-catolică din acest sat s-a construit în anul 1932, odată cu cladireă primăriei.
Satul Andrei Șaguna a fost înființat în anul 1926-1927 și a fost colonizat mai întâi cu români care au emigrat din Kétegyháza și Batania din Ungaria, ca urmare a tratatului de la Trianon. În această perioadă au fost colonizați în actuala vatră a satului 415 locuitori români și în satele din jur 300 maghiari.
În anul 1929, este cladită casa parohială iar în 1938 s-a început zidirea bisericii ortodoxe române.
Școala generală din Andrei Șaguna a început să funcționeze în anul 1931, iar în anul 1935, a fost terminată actuala clădire, modificată în 1976.
În anii 1938-1939, apropierea celui de-al doilea război mondial începe să se faca simțită și în comuna noastră, incepându-se concentările masive. Prin plecarea bărbaților comuna a început să regreseze economic, iar în 1940, urmare a tratatului de la Viena mulți locuitori au trecut clandestin în Ungaria și de acolo mai departe.
Sfârșitul celui de-al doilea război mondial a gasit comuna sub ocupație maghiară, populația așteptând trupele sovietice despre care stiau că aduc eliberarea.
La 21 octombrie 1944, trupele sovietice intră în comună și după o luptă scurtă cu armata maghiară, eliberează comuna.
După terminarea celui de-al doilea război mondial, odată cu revenirea celor plecați pe front și cu reformele din perioada imediat următoare, comuna a început din nou să se dezvolte din punct de vedere economico-social. Locuitorii și-au pus mari speranțe în reforma agrară,deoarece majoritatea erau agricultori de profesie, dar foarte săraci.
Dintre obiectivele economico-sociale construite după anul 1944 putem enumera:
* construirea Căminului Cultural din Andrei Șaguna în anii 1948-1951
* construirea magazinului mixt Andrei Șaguna în anul 1965
* construirea Căminului Cultural Zimandu Nou în perioada 1965-1970
* construirea Dispensarului medical uman Zimand Cuz în perioada 1972-1976
* modernizarea școlii generale Andrei Șaguna în anul 1976
* construirea Căminului Cultural Zimand Cuz în perioada 1949-1953
* construcția unui bloc cu 8 apartamente în zona gării C.P.R. Zimandu Nou, în 1987.
• construcția în anul 1967 a unei brutării a Cooperației de consum.

Revoluția din 16-22 decembrie 1989, a găsit comuna noastră în așteptarea unor evenimente majore care să transforme radical viața obștei. Toate schimbările care au survenit s-au făcut cu calm și discernământ, neînregistrându-se nici un act de violență. Puține au fost cazurile în care unii locuitori, mânați de ambiții politice și mai ales sub influenta alcoolului au recurs la molestări, jigniri și calomnii. A fost ănlaturata conducerea de partid, s-a creat primul organism al puterii democratice -Frontul Salvării Naționale - și s-au luat măsuri severe de pază a obiectivelor, în special a rețelei de apa potabilă. Potrivit noilor reglementări, în data de 15 ianuarie 1990, locuitorii comunei adunați în sala Căminului Cultural Zimandu Nou au ales primarul comunei pentru perioada de provizorat.
În această perioadă, viața economico-socială a comunei cunoaște transformări profunde. Mulți întreprinzători își deschid activități economice cu caracter privatizat iar unitățile de stat și cooperatiste fac eforturi pentru a se încadra în rigorile economiei de piață. Este o perioadă în care se învață din greșeli. Eforturile Primăriei comunale au fost îndreptate spre crearea premiselor unui trai cât mai bun și mai civilizat. Au fost reparate toate drumurile comunale și se vor asfalta în această toamna drumurile principale din satele Zimandu Nou și Zimand Cuz. S-a dat în folosință piața comunală amenajată în apropierea barierei Zimandu Nou.
Odată cu abrogarea Legii sistematizării oamenii eu început să construiască case noi și să se formeze noi gospodării. După căderea regimului comunist a fost reconsiderată atitudinea față de religie. Există de asemenea interesul în special din partea navetiștilor de a se crea locuri de muncă la nivelul comunei.

Istoria comunei se va scrie în continuare iar timpul va demonstra dacă a lucrat în favoarea noastră sau nu.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron