Despre Lipova

#1
Despre Lipova


Haideţi astăzi să descoperim impreuna, un oraş ce pastrează încă urmele unei străvechi istorii: Lipova.
Situat în nord-estul Banatului, la 32 km de Arad, oraşul s-a format din contopirea a trei aşezări istorice: Radna şi Şoimoş pe malul drept al Mureşului, respectiv Lipova istorică, pe malul opus.
Lipova este una dintre putinele localitati care au fost stăpânite de turci, în care s-au mai pastrat urme ale acestora. Bazarul turcesc unic în România şi canalizarea, ambele funcţionale încă după mai bine de patru secole, sunt grăitoare în acest sens.
Există şi o legendă a celor trei cetăți: Șoimoș, cu accentul pus ungurește pe prima vocală, Dezna, accentul fiind plasat tot acolo, pe primul e și respective - Șiria, pe care o pronunțăm de asemenea ca regionalism local, cu accent pus de această dată la coada.
Ei bine, legenda spune despre aceste cetăți că au fost construite de trei surori. Prima a spus: „Dacă mă ajută Dumnezeu, cetatea mea va fi terminată mâine”. A doua a consimțit așișderea, însă cea de-a treia le-a sfidat spunând: „Chiar dacă nu mă ajută Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine!”. După ce meșterii au desăvârșit construcția, drept pedeapsă pentru necredința ei, cetăţile s-au prăbușit, fecioarele s-au transformat în trei șerpi albi purtând o coroană și o cheie de aur în gură. Legenda mai spune că şerpii apar în fiecare an, așteptând un eliberator care să le ia povara coroanelor și să le elibereze cu cheile. Abia atunci ei se vor transforma din nou în fete şi cetăţile se vor înalţa din nou în toată splendoarea lor de odinioară.
De la Șoimoș, se poate ajunge la Mănăstirea Maria Radna, loc de pelerinaj spre cinstirea Sfintei Fecioare Maria la fiecare miez de august.
Mii de credincioşi vin în fiecare an să se roage la icoana Sfintei Fecioare Maria. Mulți dintre ei caută, sub copacii din spatele mănăstirii, ”Lacrimile Maicii Domnului”, plante despre care unii cred că produc în mod natural mir și vindecă anumite boli. Cei care le găsesc, le duc acasă, convinși că, puse în apă și însoțite de rugăciuni către Sfânta Fecioară, ”feresc de rele pe timp de furtună, de boală sau de alte necazuri”.
Și ajungem si la Muzeul Lipova. Acesta este adăpostit de casa care a aparţinut omului politic bănăţean, Sever Bocu (1874-1951), în anii `20-’50 ai secolului trecut.
La 30 km de orașul Arad și la doar 3 km de orașul Lipova, situată în apropierea Podgoriei Aradului, se află Stațiunea “Băile Lipova”- centru internațional de agrement.
Stațiunea Băile Lipova , bogată în ape carbogazoase , este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea.
Stațiunea a fost construită în urma cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau valorificate în tratamente medicale.
Apa minerală locală a fost descoperită de ciobani la începutul secolului al XIX-lea.
Oprindu-se , în mijlocul pădurii , au găsit un izvor din care au băut apă. Au numit-o ,, apă acră ,, ( din cauza conținutului de dioxid de carbon ). Calitățiile apei se conservă cel puțin șase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt.
Îmbutelierea și comecializarea apei minerale produsă în această stațiune, începe după anul 1900 , când izvoarele de apă minerală au aparținut Băncii Gloria din Lipova.
În anul 1928 apa de Lipova participă la București la o expoziție , unde va fi premiată cu medalia de aur , devenind : Borvizul de Lipova - furnizorul Casei Regale . Astfel, în perioada interbelică, Casa Regală a României alege să consume apa minerală de la Lipova.
Stațiunea Balneo-climaterică Lipova , datează ca unitate de tratament din anul 1892.
În 1902 începe construcția pavilioanelor pentru cazare , iar din 1905 cele pentru vane și băi calde.
În anul 1933 se construiește bazinul de înot , braseria , iar după anul 1945 se va moderniza zona de agrement a stațiunii.
În prezent, stațiunea oferă condiții de cazare și campare la standarde occidentale, prețurile fiind accesibile pentru turiști.
De asemenea, pentru cei care sunt pasionați de pescuit și dornici de relaxare stațiunea pune la dispoziție o baltă de pește unde se pot pescui crapi, somni și carași.
Diversitatea serviciilor oferite de Stațiunea Băile Lipova continuă cu un loc special pentru spectacole și concerte, cu scena acoperita și scaune.
Stațiunea Băile Lipova deține și propria biserică Ortodoxă, care îi așteaptă pe cei care ajung în zonă, în fiecare zi de duminică și zi de sărbătoare pentru a petrece și momente de plinătate sprirituală.
Așadar, după investiții masive, stațiunea Băile Lipova poate fi denumită azi „Perla Văii Mureșului”, aceasta oferind o mare diversitate de servicii și o atmosferă specifică marilor stațiuni europene.
În concluzie orașul Lipova este într-o dezvoltare continuă un oraș cu un istoric interesant, cu fel si fel de legende, un oraș în care nu o sa te plictisești niciodată.
După parerea mea Lipova este cel mai frumos oraș din jud Arad un oraș în care poți trăi în armonie deplina cu natura si semenii.


Liceul “Sever Bocu” Lipova
Elev: Ritter Carina clasa a XI_a A
Profesor coordonator: Ocneriu Georgeta

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron