Localitatea mea, Zădăreni, jud.Arad, Bodea Roberta, clasa a VI-a

#1
Localitatea mea, Zădăreni
Autor: Bodea Roberta
Clasa: a VI-a
Școala Gimnazială Zădăreni
Prof.coordonator: Pop Daniela-Elena
Zădăreni este o comunitate destul de mare, de aproximativ 2650 de locuitori la ultimul recensământ și cu o istorie foarte interesantă. Zădăreni (în maghiară, Zádorlak, iar în germană Saderlach), este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Arad.
Din punct de vedere geografic, comuna Zădăreni este situată în nordul Câmpiei Vingăi, pe valea Mureșului, și are o suprafață de 2145 ha. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcătuită din două sate: Zădăreni – sat reședință de comună, situat la o distanță de 8 km față de municipiul Arad și, Bodrogu Nou.
Prima atestare documentară a localității Zădăreni datează din anul 1333. Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului aduc dovezi materiale
ale unor locuiri încă mult inainte, astfel în locul numit, Cartierul Nou, au fost descoperite o așezare din epoca fierului și o necropolă romană.
În Zădăreni componența etnică este de 92% români, 1,96% maghiari , 4,36%necunoscuți,1,6%, altă etnie. Componența confesională a comunei
Zădăreni este de 75,27% ortodocși, 2,36% romano-catolici , 13,18% penticostali , 2% greco-catolici , 1,04% baptiști , 4,32% necunoscută,1,8% , altă religie.
Printre punctele de atracție turistică ale acestei comune se numără mai ales Mănăstirea Hodoș - Bodrog, situată, mai precis, în partea nordică a satului Bodrogu' Nou . Această mănăstire datează din secolul al XII-lea și detine o colecție importantă de icoane (sec. XV-XVIII), cărți vechi, manuscrise, argintărie și obiecte romane.
Un alt punct de interes din cadrul comunei Zădăreni este reprezentat de către o fermă de cai Andaluzi, ce pune la dispoziția copiilor diverse activități recreative.
Economia comunei cunoaște în prezent o dinamică puternică, cu creșteri importante semnalate în toate sectoarele de activitate. Dintre resursele exploatabile ale comunei se remarcă rezervele de hidrocarburi.
Fie că vorbim despre trecutul plin de istorie al localității mele ori despre prezentul ei în continuă evoluție, în sufletul meu, Zădăreniul va rămâne, ca fiind farmecul copilăriei pure și oaza de liniște la care mă voi întoarce mereu.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron