Aradul, orașul de acasă - elev: Mihai Ozarchevici, Clasa a IV-a B, LNI, Arad

#1
Mihai Ozarchevici
Clasa a IV-a B
Liceul Național de Informatică Arad
Inv: Muntoiu Nicoleta
România


Iubesc Aradul, orașul în care m-am născut și am crescut. Îmi place să vorbesc despre orașul meu, despre ceea ce este frumos și atractiv la el. Atunci când doamna învățătoare ne-a spus despre acest concurs, mi s-a părut o idee interesantă și am decis să intru în competiție. Nu neapărat pentru a câștiga (deși m-aș bucura foarte mult), ci pentru a vorbi despre ce înseamnă Aradul văzut prin ochii unui copil de 11 ani. Aradul este orașul meu de suflet, oraș pe care „l-am bătut” pe jos sau cu mașina, cu bicicleta sau cu trotineta pe care am primit-o în dar de la … „Iepuraș”, în urmă cu doi ani.
Îi cunosc cartierele, clădirile, monumentele, parcurile și în detaliu. Orașul este o parte din mine de când mă știu. Am fost de multe ori plecat din Arad în țară, dar și dincolo de granițele ei. Am vizitat locuri frumoase din România și din Europa. Am fost la munte și la mare cu părinții, am fost în tabere și excursii cu colegii și cu profesorii. Am văzut locuri celebre, trecute pe harta destinațiilor care nu trebuie ratate. Am povestit cu prietenii mei, am făcut schimb de impresii și am constatat, în timp, că sunt puțini cei care doresc să locuiască departe de orașul natal. Eu, cel puțin, mă bucur mereu când mă întorc acasă, în Arad, după o excursie mai lungă sau mai scurtă pe alte meleaguri. Pentru că indiferent unde aș călători, există o legătură mai presus de cuvinte cu locul unde m-am născut.
De ce iubesc Aradul? Pentru oameni veseli și vorbăreți, pentru clădirile sale istorice, pentru locurile de joacă de pe faleza Mureșului, pentru Ștrandul minunat pe care noi, arădenii, îl avem la dispoziție pentru a petrece zilele călduroase de vară.
Aradul este orașul care a scris istorie în multe domenii: aici s-a înființat prima fabrică de automobile din România – fabrica Marta, în 1909, prima fabrică de jucării – Arădeanca – 1959 şi prima fabrică de ceasuri din ţară: Victoria – 1962. În anul 1913, între Arad și Podgoria Aradului s-a realizat prima linie de tramvai electric din estul Europei și a 8-a din lume. Și pentru că sunt elev, vă pot spune că și în domeniu învățământului Aradul a stabilit o premieră: prima şcoală pedagogică din Transilvania, Preparandia, în anul 1812.
Dacă m-ați întreba pe mine ce se poate vizita în orașul Arad v-aș recomanda să începeți cu o plimbare pe Bulevardul Revoluției. Haideți în Arad primăvara, atunci când înfloresc teii, pentru că parfumul florilor de tei este unic și senzațional, întreg centrul fiind pătruns în serile de primăvară de mireasma lor. Dacă ați ajuns în centrul Aradului, la km 0, obligatoriu trebuie să vizitați clădirea Palatului Administrativ. Vitraliile de pe holul de la intrare sunt spectaculoase, fiind realizate sub forma unei povești cu cele 4 anotimpuri și cu cele 12 luni ale anului. Lângă Palatul Administrativ se află Palatul Cultural, o construcție de la începutul secolului XX, frumos renovată. Pe bolta sălii de concerte este reprezentat cu măiestrie sistemul solar. George Enescu, marele compozitor român, a cântat la Filarmonica din Arad de mai multe ori, primind și titlul de cetățean de onoare al orașului. Tot aici se găsește și Complexul Muzeal Arad. Între clădirile care trebuie vizitate se află cea a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, construit în anul 1872, precum și cea a Turnului de Apă, care a fost dat în folosință în anul 1896 și care a fost utilizat pentru acest scop până în anul 1956. Dacă ajungeți vara în Arad este obligatorie o vizită pe Ștrandul Neptun, cel mai mare ștrand din România și al doilea din Europa, cu peste 40 de hectare de verdeață, deliciul vacanțelor mele.
Toți cei care vin în Arad au la dispoziție diverse activități de petrecere a timpului liber: o plimbare cu barca pe Mureș este ceva de neuitat, la fel ca vizitele în Parcul Natural Lunca Mureșului, o zona unică în țară, unde trăiesc peste 200 de specii de păsări.
Am prezentat, pe scurt, câteva dintre elementele simbol ale orașului meu. Cu siguranță se pot face comparații între Arad și alte orașe din România sau din Europa. Vorbesc din lipsa mea de experiență, dar vă pot spune că, indiferent de cât de minunată ar fi lumea în ansamblul ei, Aradul este pentru mine, acasă. Lumea este frumoasă, are locuri interesante, care merită şi trebuie văzute, în măsura în care şi posibilităţile permit. Dar, de fiecare dată, sentimentul de a te întoarce acasă este de neegalat. Mama are obiceiul de a fredona diverse cântece, iar unul dintre ele, pe care cu siguranță îl știe cam toată lumea, spune în versurile de la refren: „Mă întorc cu drag în satul meu/Când primăvara vine…”.
Eu mă întorc în Arad cu plăcere și cu bucurie și vă invit pe toți să cei care veți citi această compunere să vizitați Aradul, pentru a vedea că am dreptate!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron