Orasul Arad, Spătaru Elena Mădalina, clasa a IV-C, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, prof. Viorel Dolha

#1
ORASUL MEU ARAD
De Spătaru Elena Mădălina
Colegiul National “Vasile Goldiș”Arad
învățător Dolha Viorel
Localitatea ARAD
ARADUL INAINTE DE SECOLUL AL X-lea
Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe terenul actual al orașului, în nordul râului Mureș a apărut prima cetate la Vladimirescu. Orașul a cunoscut o dezvoltare înfloritoare în timpul Mariei Tereza, culminând cu construcția cetății, care la acea data a fost de necucerit.
ARAD, CAPITALA MARII UNIRI
După anul 1895 când principalii conducători ai mișcării naționale a românilor din TRANSILVANIA au fost întemnițați de către autoritățile maghiare pentru înaintarea Memorandului, Arad a devenit centrul luptei politice a românilor din TRANSILVANIA. Comitele suprem ale Comitetului Arad, într-un raport pe care l-a înaintat Ministerul de Interne al Ungariei, afirma ca ,, Aradul a început să fie centrul luptei de emancipare națională a românilor din întreaga Ungarie’’.
Aici funcționa încă din anul 1887, Banca “Victoria” cu capital românesc care a finanțat lupta pentru drepturi a românilor aflați sub stăpânire maghiară.
ARADUL, AZI
Aradul a fost și este un oraș foarte important. El are o populație de 159 704 de locuitori. Locuitorii Aradului sunt de diferite naționalități și trăiesc în bună înțelegere: români, maghiari, sârbi, nemți si alții.
Aradul este aproape de granița cu Ungaria, deci este poziționat la limita dintre Crișana și Banat. Orașul Arad are multe centre culturale, are singura fabrică de vagoane din România, are institute de învățământ frumoase și are cel mai mare ștrand în aer liber din România .
Eu sunt foarte mândra de Arad, este un oraș vechi, frumos și cu o istorie bogată. Mă bucur ca m-am născut, trăiesc și mă formez ca om în Arad!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron