Despre orașul Arad, Rosenberg Alexandru Paul, clasa a IV-a, învățător Viorel Dolha

#1
Despre Arad
Învățător: Viorel Dolha
Elev: Rosenberg Alexandru Paul
Școala: Colegiul Național ”Vasile Goldiș” Arad
Clasa: A IV-A C
Arad este un oraș important din vestul României, situat pe malurile râului Mureș. Este un important centru industrial și de transport, având legături cu mari orașe europene atât pe șosea cât și pe calea ferată. Arad are două universități, un seminar teologic ortodox și un conservator. Orașul a fost atestat documentar pentru prima oară în secolul XI și fortificat în timpul invaziei mongole a Regatului Ungariei din 1241. Între anii 1763 și 1783 a fost construită o nouă fortăreață sub dominația Imperiului Habsburgic, care a jucat un rol important în războiul ungurilor pentru independența din 1849. În oraș există un muzeu conținând amintiri ale acestui război. ”Aradul Nou”, situat pe partea cealaltă a râului Mureș, este o suburbie conectată la oraș printr-un pod. Construcțiile ridicate de către turci pentru asediul fortăreței Aradului, în secolul XVII, formează nucleul noii așezări.

Aradul este unul dintre cele mai vechi orașe din țară și locul în care s-a pus la cale Marea Unire din 1918. Cu un centru cochet dominat de Bulevardul Revolutiei, o stradă generoasă ce traversează mai toată partea veche a orașului, având de-o parte și de alta clădiri superbe și impozante.Aradul se laudă, de asemenea, cu o faleză liniștită și înverzită, Faleza Mureșului, dar mai cu seamă cu o cetate care a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari închisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului.
Bulevardul Revoluției este considerat un adevărat complex arhitectural ce include mai multe clădiri uimitoare. Aici se găsește Biserica Roșie(construită în stil neogotic la începutul anilor 1900, deservind credincioșilor maghiari), Palatul Administrativ(o clădire monumentală realizată în stil renascentist în anul 1874), strada Cloșca (cu mai multe case interesante specifice secolului XIX), Palatul Băncii Naționale(construit în anul 1906 în stil neoclasic), Palatul Cenad (realizat în stilurile neoclasic și eclectic în anul 1894) și strada Horia, al cărei punct de interes principal este Palatul Neuman, o clădire eclectică din două etaje construită la comanda familiei de industriași Neuman. În capătul sudic al Bulevardului Revoluției ies in evidență impozantul hotel Ardealul (cunoscut în trecut sub denumirea de Grand Hotel Crucea Albă), Biserica Romano-Catolică Sf.Anton de Padova(cu caracteristici renascentiste, baroce și clasice) și Teatrul Clasic” Ioan Slavici”,construit in stilul predominant acestei zone, stilul neoclasic.
Cel mai vechi nucleu al orașului este dominat în prezent de Piața Avram Iancu, un loc mărginit de mai multe clădiri colorate ce datează de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Imediat în vecinătate se găsește Palatul Bohus, o superbă clădire construită în jurul anului 1913 în stil Wiener Seccession. Totodată, în piață se mai pot vedea Teatrul Vechi și Casa Hirschl, construite în stil baroc în anul 1817, aceste două clădiri găzduind cel dintâi teatru permanent din România.
Centrul istoric al Aradului găzduiește de asemenea, prima școala pedagogică din țară. Situata mai exact pe strada Cuza Vodă ”prima Preparandie română”a fost înființată de Dimitrie Țichindeal în anul 1812 sub denumirea de Preparandia din Arad.
Vechea închisoare militară din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului,a rămas în zilele noastre una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul României.Ridicată între anii 1763-1783 cu o structură în formă de stea cu șase colțuri,cetatea a avut ca prizonieri mai multe personalități istorice,printre care se numără Horea,Cloșca și Crișan(cei care au condus Răscoala de la 1784,unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Transilvaniei) și Gavrilo Pincip (omul care a comis atentatul de la care a pornit Primul Război Mondial, asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg).
În jurul Aradului putem găsi multe obiective turistice interesante.Printre acestea sunt incluse:Lacul cu Nuferi Albi de la Stațiunea Moneasa, Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Hodoș din Bodrog, Peștera Liliecilor și Peștera Cristalelor.
Arad este un oraș modernizat și oamenii care locuiesc aici sunt foarte amabili și drăguți. Eu iubesc acest oraș fiindcă este orașul meu natal și locul unde copilăresc.Arad este un oraș ce merită vizitat,cât și locuit.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron