Despre localitatea Lipova, județul Arad, Albac Alexandru, clasa a-IV-a A, Colegiul Național Vasile Goldiș, Arad,

#1
DESPRE ORAȘUL LIPOVA

Lipova este un oras in judetul Arad ,zona Crisana,Romania,format din localitatile componente Lipova (resedinta),Radna si Soimos. Orasul este situat pe ambele maluri ale raului Mures,la intrarea acestuia in Campia Aradului,la poalele Muntilor Zarandului,in zona de contact a acestora cu Dealurile Lipovei.
Prima atestare documentara a orasului Lipova dateaza din anul 1314 sub denumirea de Lipva.Pe teritoriul Lipovei au fost descoperite urme ale unor vechi asezari neolitice ,dacice si romane ,care dovedesc prezenta unei asezari mai timpurii
Principalele obiective turistice din orasul Lipova sunt:
-Muzeul Orășenesc Lipova înființat în 1952 și adăpostit în Castelul Misici, construit în secolul al XIX-lea. Alături de numeroasele obiecte de artă feudală și de o colecție de cărți românești vechi, muzeul conține și colecțiile de artă ale Eleonorei Costescu și ale lui Vasile Varga.
-Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, la a cărei ridicare a contribuit, potrivit tradiției, și domnul Țării Românești, Basarab I
-La Ruga, monument de piatră și marmură ridicat în anul 1933. Amintește de mișcările populare din anul 1744, îndreptate împotriva unirii cu Roma și împotriva stăpânirii habsburgice.
-Vechea școală românească, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea; cuprinde elemente de stil baroc
-Mănăstirea și biserica de pelerinaj „Maria Radna” a fost ridicată în mai multe etape. Începuturile acestui lăcaș se leagă de ordinul călugărilor franciscani, care au întemeiat-o în jurul anului 1551. Biserica, începută în anul 1756 și finalizată 26 de ani mai târziu, se remarcă prin altarul de marmură de Carrara pe care este așezată icoana Sf. Maria. În spatele acesteia poate fi admirată icoana Buna Vestire a lui I.Roskovics.
-Cimitirul Eroilor.
-Monumentul Eroilor Români și Francezi din Războiul pentru Reîntregire. Monumentul a fost înălțat în 1921 și se află la câțiva kilometri est de Radna, pe șoseaua către Deva. A fost restaurat în vara anului 2008.
-Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Opera comemorativă este amplasată în incinta UM 01191, fiind dezvelită la 7 octombrie 1990. Autorul acesteia este Groza Alionti. Pe un postament din beton, realizat în două trepte, s-a montat o placă din marmură albă, care are următoarea inscripție: „GLORIE ETERNĂ EROILOR/ DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ/ - SEPTEMBRIE 1944”.
În perimetrul Lipovei de astăzi a existat Cetatea Șoimoș, care a fost clădită în timpul domniei regelui maghiar Béla al IV-lea (1235-1270).Traditia istorica pune numele cetatii pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima in evul mediu: cresterea soimilor. Prima mențiune documentară a fortificației datează din anul 1245, când regele dădea ordin să fie refăcută cetatea distrusă de invazia tătară din 1241. Cetatea Șoimoș a început să se ruineze după mijlocul secolului al XVI-lea, împreună cu majoritatea construcțiilor medievale interioare, din care, în mod sigur, biserica parohială și mănăstirea dedicată Sf. Ludovic de Toulouse , unchiul regelui Carol Robert de Anjou.
Pământurile din Lipova sunt faimoase pentru apa lor revitalizantă și hrănitoare ce iese la suprafață plină de bulbuci. Această apă minerală a fost medaliată în 1928 cu aurul sub marca Curții Regale, Borvizul de Lipova. A fost consumată din belșug de către regi și împărați.
Apa este căutată pentru proprietățile sale energizante, fiind bogată în oxigen. De fapt, apa minerală magnetică de la Lipova, este primul energizant natural din România. Ce înseamnă că energizează? Apa e compusă din mici particule electrizate, ce produc un câmp magnetic. Astfel, fiecare moleculă devine participantă în crearea de energie vie.Apa cu bulbuci săltăreți are o legendă. Se spune că existau mai multe locuri din care izvora apa. Într-o zi, un grup de ciobani, însoțiți desigur de oile lor (că de, altfel nu s-ar chema ciobani), au luat o pauză de la muncă și s-au pus sub umbra copacilor dintr-o pădure de lângă Lipova. Aici au auzit susurul unei apei. Au mers să bea ei întâi, apoi au adăpat și oile. Legenda povestește că odată ce au gustat din apă, ciobanii au găsit-o acră, astfel că ea s-a numit ”apa acră” o bună perioadă de timp. Explicația acrelei stă în conținutul natural de bioxid de carbon.
În 1978 este construită fabrica de îmbuteliere a apei Lipova. La început un produs, mulți ani de-a rândul apa minerală a fost o emblemă a județului Arad care atrăgea turiști de pretutindeni – și români, și străini. Acum ea este un elixir al tinereții pentru mulți locuitori din zonă.

ALBAC ALEXANDRU
clasa a IV-a A,
Colegiul Național Vasile Goldiș Arad,
coordonator prof. Fărcuț Rodica

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron