CHESINȚ , profesor coordonator DOBLE ILEANA

#1
CHESINȚ – leagănul copilăriei mele
Elev: BERZOVAN ANA-MARIA – cls. a VIII- a
Prof. coordonator DOBLE ILEANA
Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu ” Arad
Chesinț este un sat în comuna Zăbrani, din județul Arad, situat la sud de râul Mureș, iar la vest de județul Timiș. este un sat curat românesc cu oameni harnici, cu frica lui Dumnezeu care știu să păstreze cu fală și cinste toate tradițiile de altă dată.
Sunt un copil fericit – un copil care a respirat aer curat, care a zburdat în natură. Un copil care visa la ziua următoare – mă bucuram de orice adiere de vânt în satul copilariei mele. Pentru că sunt un copil norocos – am bunici care îmi devin părinți în lunile de vară. Cele mai frumoase amintiri care îmi vin în minte sunt de la satul bunicilor mei Chesinț.
Pentru fiecare dintre noi amintirile cele mai plăcute sunt din vremea copilăriei noastre. Atunci simţeam că trăiesc, simțeam că sunt liber, simțeam că sunt copil, viaţa îmi era ușoară. Oare copii de acum vor avea posibilitatea să mai meargă cu picioarele goale prin iarba plină de rouă, să bea lapte proaspăt muls de la pulpa vacii? Oare copiii vor mai ști să se urce într-un copac, vor mai ști să bea apa de la izvor, vor mai sta pe bancă în fața porții?
Chesinț este un sat mediu, cu o populație de 1000 locuitori. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși și mereu gata să te ajute când ai nevoie de ceva. Le place să muncească și să ajute la treburile din sat, de aceea este mereu curat și totul frumos aranjat. Ca fiecare sat, și Chesințul are propriile tradiții și obiceiuri. În ziua Paștelui, toți copiii sunt îmbrăcați frumos cu straie vechi autentice sau costume populare, părul la fete fiind împletit și completat cu un trandafir roșu. După biserică, oamenii merg la casele lor și i-au masa în familie, împărțind împreună bucatele gustoase făcute de bunici. De asemenea, iarna este la fel de frumos, un grup de copii merg la colindat, îmbrăcați în straiele vechi ale bunicilor. Aceștia umblă din casă în casă pentru a-i bucura pe cei bătrâni. Oamenii colindați se bucură foarte mult și își amintesc de vremurile de când erau ei mici și mergeau la colindat, așa că îi servesc pe colindători cu bucate gustoase. După ce au terminat toate casele, aceștia se strâng la o casă, se așează într-un cerc și colindă Domnului. Sunt foarte fericită că am bunici în acest sat și că pot să păstrez aceste minunate tradiții.
Acest sat este totul pentru mine, îi iubesc pe toți de aici.. de la prieteni până la bătrânii care ne povestesc amintiri de când erau ca și noi, dar cei mai importanți sunt bunicii mei pe care îi iubesc și îi voi iubi mereu necondiționat. Ei sunt totul pentru mine și mereu mă așteaptă cu brațele deschise când merg la ei, nu mi-aș putea imagina viața la oraș fără a avea bunici la sat.
Cum aș putea uita dragostea bunicii care în fiecare dimineață mă trezea cu zâmbetul pe buze și cu masa aranjată frumos, când seara la culcare mă adormea cu povești minunate? Seara târziu când abia mă aducea după stradă aveam poftă de clătite cu gem și ea cu multă dragoste îmi îndeplinea orice dorință. Cum aș putea să uit jocurile copilăriei? Când ne adunam copiii de pe toate ulițele și jucam o mulțime de jocuri, alergam, cântam și ne bucuram de vacanță.


Bunicul este o persoană severă și corectă, m-a învățat să joc rummy, table și cărți. Chiar dacă eram mică și doream să câștig mereu nu îmi permitea să mint și m-a crescut frumos cu principii și reguli. Atunci poate mă mai supăram pe el dar acum îmi dau seama că am devenit un copil corect, cinstit și educat. O să păstrez vii în inima mea aceste lucruri mărunte, dar cu o însemnătate așa de mare pentru inima mea.
Voi veni în fiecare vacanță să mă bucur de aceste daruri primite și voi iubi aceste meleaguri minunate.
Viața la oraș niciodată nu s-ar putea compara cu viața simplă și mult mai frumoasă de la sat unde oamenii sunt mult mai iubitori şi mai corecți. Bucurați-vă cât mai puteți de bunici și mergeți la ei cât mai des deoarece asta îi bucură enorm, încercați să păstrați tradițiile și să îi faceți fericiți.
Fiți mândrii dacă rădăcinile vă sunt la țară pentru că ,,la țară înfloresc toți pomii, de la țară vin și domnii,, cum frumos se spune și în cântecul popular.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron