Despre localitatea Sâmbăteni, judeţul Arad, Maxinan Emanuela Emilia, clasa a VIII-a

#1
Satul meu în prezent

Statul meu se numește Sâmbăteni. El se află poziționat în vestul țării, mai exact în Câmpia de Vest, în apropierea orașului Arad. El este o aşezare rurală de întindere medie, iar după numărul de locuitori este un sat mare având aproximativ 2.000 de suflete.
Cum arăta satul meu în trecut cunosc doar din poveştile şi vechile poze ale familiei, dar în prezent el este un sat frumos așezat de o parte și de alta a șoselei naționale DN7. Deşi nu toate străzile sunt asfaltate și nu avem nici gaz, nici canalizare, eu sunt mulțumită de el așa cum este deoarece spre deosebire de alte sate din regiunile muntoase, noi avem curent electric suntem aproape de oraș şi avem condiții bune de trai. Asta nu înseamnă că nu îmi doresc ca problemele menţionate mai sus să fie rezolvate.
În satul meu se găsesc la o aruncătură de băț tot ceea ce ai nevoie: magazine alimentare şi de haine, un atelier de croitorie, un cabinet medical și un centru de permanență, două farmacii, o vulcanizare, un teren de fotbal, un cămin cultural, o școală, două grădinițe, parcuri de joacă pentru copii și mai multe biserici (una ortodoxă, una baptistă și două penticostale).
Oamenii acestui sat sunt oameni gospodari cărora le place munca. Unii se ocupă cu creșterea animalelor, alţii lucrează în fabricile din Arad, însă majoritatea își lucrează grădinile și terenurile agricole care se află în afara satului. Sătenii sunt în general oameni buni, de treabă cu care te poți înțelege. Ei se ajută mereu între ei indiferent despre ce e vorba, chiar dacă sunt diferiţi. Bisericile amintite încheie adeseori parteneriate între ele şi cu şcoala pentru a ajuta membri singuri şi în vârstă ai comunităţi cu ocazia diferitelor sărbători.
Școala din satul meu este una frumoasă care a fost recent renovată. Elevii au condiții bune de studiu, şcoala fiind dotată cu un laborator de informatică şi unul de biologie, și o bibliotecă. În ea învață elevi începând de la clasa pregătitoare și până la clasa a opta după care aceștia își continuă studiile la liceele sau școlile profesionale din Arad. În fața școlii se află bustul lui Sabin Manuilă, doctor, statistician şi membru corespondent al Academiei Române, născut în Sâmbăteni şi al cărui nume îl poartă școala.
Deși nu este perfect, satul meu este un loc minunat și frumos în care să îți petreci copilăria și să legi prietenii care să dureze întreaga viața.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron