Despre Sintea Mare, Ban Iasmina Mihaela, cls. a II-a

#1
Motto: „Drag mi-e satul românesc
Unde eu învăț și cresc!”


Despre Sintea Mare


Comuna Sintea Mare este așezată în Câmpia de Vest a țării, în nord-vestul României, la 7 km de orașul Chișineu Criș, la 50 km de Arad și la 80 km de Oradea.
Comuna noastră este formată din trei sate: Adea, Sintea Mare și Țipari, având o populație de peste 3000 de locuitori: români, slovaci, maghiari, germani și romi.
Fiind așezată într-o zonă de câmpie, localitatea Sintea Mare este înconjurată de păduri de salcâmi și stejari în care trăiesc multe animale și păsări: căprioare, cerbi, lopătari, mistreți, iepuri precum și fazani, prepelițe, rațe sălbatice, berze și rândunele, vrăbiuțe, cocori, ciocănitoarea și altele.
La Nord de Sintea Mare curge pârâul Teuz. Acesta izvorăște din zona Susani, se varsă în Crișul Negru, este și a fost din totdeauna un loc de agrement unde vara, copiii, tinerii și adulții merg la scăldat.
Cetățenii localității mele sunt oameni frumoși-buni creștini, harnici și gospodari. Ocupația lor de bază a fost în totdeauna agricultura și creșterea animalelor. Cultivau grâu, porumb, orz, sfeclă, cânepă și creșteau oi, vaci, capre, porci și păsări: găini, rațe, gâște și curci. Toate acestea pentru asigurarea necesarului de carne, lapte, ouă și lână pentru întreaga familie.
Bunica mi-a povestit că în trecut femeile torceau lâna și cânepa din care apoi împleteau sau țeseau sumane, ițari, cămăși, covoare, zoboane (veste), poale, mănuși sau ciorapi.
Azi, alături de fermieri, populația localității noastre este formată și din alte categorii sociale: intelectuali (preoți, profesori, funcționari publici, medici și personal medical) sau meseriași (constructori, tâmplari) etc.
Cele mai importante instituții social-culturale din Sintea Mare sunt: Primăria, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, Grădinița P N, Dispensarul medical, Căminul cultural.
Ca localitate, Sintea Mare este atestată documentar în anul 1337.
După 1989 în localitatea noastră s-au produs mai multe realizări dintre care amintesc doar câteva:
- Construcția unei săli de sport și a terenului de sport din curtea școlii;
- Dotarea școlilor cu calculatoare;
- Încălzirea centrală în grădinițe și școli;
- Finalizarea introducerii apei curente în fiecare dintre satele aparținătoare comunei;
- Îmbunătățirea și modernizarea iluminatului public, stradal;
- Organizarea periodică în grădinițe și școli precum și în cadrul Căminului cultural a unor serbări legate de Ziua Națională a României sau marile sărbători precum Crăciunul și Paștele;
- Serbări culturale gen: „ Mă întorc cu drag în satul meu” și Ziua Eroilor;
- Serbări și activități sportive cu caracter competițional.
Doresc nespus de mult ca satul meu să se dezvolte în continuare: oamenii să devină mai buni, mai iubitori față de Dumnezeu și țară, mai buni păstrători ai tradițiilor noastre culturale și folclorice. Rog pe Dumnezeu s-avem pace-n lume și să trăim într-o Românie prosperă și frumoasă!


Numele și prenumele elevei: BAN IASMINA MIHAELA
Clasa: a II-a
Cadru didactic coordonator, prof. pt. înv. primar: Ban Agneta
Școala Gimnazială Sintea Mare
Localitatea: Sintea Mare
Județul: Arad
Țara: România

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron