Despre Sintea Mare, Ban Alisa Maria, cls. a V-a

#1
Despre Sintea Mare

Localitatea Sintea Mare este situată între localitățile Șepreuș (la Nord), Țipari (în partea de Sud) și orașul Chișineu Criș (în partea de Vest), în județul Arad, regiunea Crișana.
Începuturile locuirii acestor meleaguri datează încă din neolitic și perioada daco-romană, găsindu-se adevărate vestigii istorice în jurul satului nostru.
Atestarea documentară a localității Sintea Mare datează din anul 1337 sub denumirea de ,,Sacerdos de villa Zynta” adică ,, Zynte”.
Satul s-a format pe actuala vatră in jurul anului 1700, când, în urma unui război austro-turc s-a format localitatea prin unificarea a trei sate: ,, Bârnod” , aceasta fiind vechiul sat Adea care era locuit de români (apoi a fost colonizat cu maghiari); „Periște” , sat răsfirat aflat în zona pădurii Somoș; „Săliște” , vechiul sat Sintea aflat către Pusta Cherelușului și „Reihuz” , parte a satului deja format și colonizat în anul 1894 de 40 de familii de maghiari din zona orașului Szeged.
La începutul secolului al XX-lea Sintea se afla în cadrul domeniului lui Iosif de Habsburg care avea un conac în zona „Reticaș” , unde își avea grânarele și grajdurile.
În iulie 1914 izbucnește Primul Război Mondial, unii dinre sintenii mei au trebuit să lupte în cadrul Imperiul Austro-Ungar pe diferite fronturi, cum ar fi:
- în Italia au luptat: Fărcuț Nicolae, Pătruț Mihai;
- în Austria: Fărcuț Gheorghe;
- în Galiția: Muntean Gheorghe, fiind căpitan de batalion.
Anul 1918 a avut o mare însemnătate pentru locuitorii români din Transilvania deoarece, după zeci de ani de maghiarizare și catolicizare forțată a armatei, românii aveau ocazia să se unească cu Țara Mamă, România.
La 1 noiembrie 1918 izbucnește revoluția și în localitatea noastră, când sătenii au devastat grânarele principelui Iosif de Habsburg, în rest neexistând alt incident.
După revoluție, s-a constituit Comitetul Național după modelul C. N. R. C. din Arad și Garda Națională, sub conducerea stegarului Stupariu Dimitrie. La conducerea Comitetului Național s-au aflat preotul greco-catolic Leocuța Teodor, directorul școlar Faur Ștefan, primarul Sereș Ioan și notarul Ion Ardelean. Alături de părintele greco-catolic Mihai Ciul, au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia credincioșii uniți Făicuța Gheorghe, Hididiș Ioan, Teodor Gheorghe, Pătrugan Ioan și credincioșii ortodocși Ștefănuț Nicolae, Grec Nicolae, Cicar Teodor, Cicar Simion.
La Alba Iulia, printre cei 1228 de delegați aleși cu credenționale, s-a aflat și un fiu al satului nostru, în persoana lui Victor Ghitta, protopop greco-catolic de Șiria.
La 1 decembrie 1918, Transilvania se unește cu România iar Sintea Mare devine o minunată localitate din județul Arad, regiunea Crișana, România. În anii celui de-al II-lea Război Mondial, localitatea noastră a avut foarte mult de suferit, dar cel mai mult a îndurat în perioada instaurării comunismului, când au fost confiscate pământurile, casele, animalele și a fost desființată Biserica Greco-Catolică.
Cu toate acestea, după anul 1989, Sintea și sintenii și-au recăpătat libertatea înregistrând diferite progrese în domeniul social-cultural astfel încât, pentru mine rămâne unul din cele mai frumoase sate din județul Arad.Surse:
- Lucrarea preotului greco-catolic Mihai Ciul din 1934: „Istoria parohiei române-unite din Sintea Mare”;
- Monografia profesor Mircea Șerban și a educatoarei Zorioara Ban: „Sintea Mare, Vatră Seculară”;
- Lucrarea profesor dr. Alexandru Roz și a profesor dr. Kovacs Geza: „Dicționarul istoric al localităților din județul Arad”;
- Relatările bătrânilor satului.
Numele și prenumele elevei: BAN ALISA MARIA
Clasa: a V-a
Cadru didactic coordonator, prof. diriginte: Ban Ciprian
Școala Gimnazială Sintea Mare
Localitatea: Sintea Mare
Județul: Arad
Țara: România

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron