Despre localitatea Neudorf, județul Arad, Costan Gianina, clasa a X-a A

#1
Localitatea Neudorf

Neudorf este un sat din comuna Zăbrani din județul Arad și are o populație de circa 1000 de locuitori. Prima apariție documentară a localității a fost în 1723, satul apărea cu numele Novosello.
În perioada care a urmat satul a fost pustiit, întrucât următorul document care atesta satul de la 1761 prezintă localitatea ca fiind nelocuită. În această perioadă, administrația imperială coordonează pe întreg teritoriul Banatului o acțiune masiva de colonizare numita ,, Colonizarea Tereziana,, condusă de către Maria Therezia. În acest context satul intra în programa de colonizare, responsabil fiind consilierul Neumann.
Sub îndrumarea acestuia, în 1765 sunt așezații 148 de familii de coloniști germani, fiindu-le construite câte o casă pentru fiecare familie. Noua colonie a primit numele german Neudorf sau ,,Satul nou,,.
În localitate se află o biserică romano-catolică construită în anul 1771 care a fost restaurată în anul 1929. În cavoul din subsolul bisericii se află sarcofagul de bronz al arhiducesei Maria Anna Ferdinanda (1770-1809) de Habsburg, a răposat aici în urma unui refugiu. În 1841, din ordinul împăratului Ferdinand se ridică un monument funerar din marmură în memoria arhiducesei. După al doilea război mondial se stabilesc mai multe familii de romani care au format parohia ortodoxă- romană.
La momentul actual în localitatea Neudorf nu mai există atâtea familii de germani fiind locuită în mare parte de români și maghiari.
În localitatea Neudorf se poate vizita biserica romano-catolică și de asemenea mormântul arhiducesei.


Coordonator. Roba Simona
Elev. Costan Gianina

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron