DESPRE ŞICLĂU

#1
Satul Şiclău-Leagănul copilăriei mele

Pîrpor Dalian Raul
Clasa a v-a
Scoala Gimnaziala Graniceri/Siclau
Coordonator: prof. Jura ClaudiaSatul Siclau este situat in Campia de Vest a Romaniei, in partea de nord-vest a judetului Arad si apartine de comuna Graniceri. Se invecineaza culocalitatile: Socodor, Graniceri, Pilu si Sanmartin.
Fiind un sat la campie locuitorii se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor. Pamantul este roditor si este cultivat cu cereale, legume pentru consumul propriu dar si pentru vanzare in pietele din Arad si Oradea.
O caracteristica a satului Siclau sunt cele trei holumburi (movile) care sunt situate: doua langa soseaua ce duce spre Graniceri si unul la jumatatea drumului dintre Siclau si Sanmartin. Ele au si o legenda care spune ca de la unul dintre ele ar pleca un tunel pana la Biserica Baptista din sat iar in acel tunel ar fi adapostite din vremea razboiului armament dar si comori cum ar fi obiecte de aur si argint.
Au fost si incercari de a se patrunde in acel tunel dar nimeni nu a reusit sa ajunga la capatul lui deoarece portiuni din el s-au surpat.
Obiceiurile si traditiile se mai pastreaza si astazi, dar o pare din ele s-au pierdut o data cu trecerea timpului. Un obicei vechi povestit de bunicii mei era mersul la joc . Duminica dupa amiaza tinerii din sat se adunau in mijlocul satului unde jucau si se cunosteau mai bine.
Feciorii purtau izmene din panza din 8 lati(1 lat echivalent cu 70 cm). Camasile foarte largi cusute cu fiocas(pliseuri) pe piept si tivite cu cipca de mana. Peste camasa purtau zobon(vesta) neagra. Iarna se purtau nadragi(pantaloni) grosi, largi in partea de sus si stransi jos,suman(haina) groasa, pe cap cusma neagra de astrahan, iar vara clop de paie sau negru de par. In picioare bocanci sau cizme negre de box.
Fetele purtau poale din panza alba reselite(brodate) peste care se punea zaghie neagra, spatoi din panza alba reselit peste care purtau zobon negru.
Toate obiectele de imbracaminte darsi obiectele cu care isi impodobeau casa le faceau femeile cand nu munceau la camp. Aveau in casa razboi de tesut la care teseau covoare, fete de masa, cuverturi pe pat din lana iar mai tarziu la masini de cusut risileau: fete de masa, cearsafuri, perdele din panza alba.
Un alt obicei care inca se pastreaza la noi in sat este chematul la uspat(nunta) cu palascarii.
Palascarii(feciori) din sat merg cu hincheul( caleasca) frumos impodobit la fel si caii si invita la nunta. Clopul palascarilor este de asemenea foarte frumos impodobit cu margele, oglinzi, paiete ,flori si pamblici colorate.
Daca ar trebui sa plec din satul meu as face-o cu mare tristate deoarece sunt mandru ca sunt siclauan, Siclau este locul cu oameni harnici si primitori, locul care pentru mine inseamna acasa.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron