Despre satul Turnu , Judetul Arad , Lucrare realizată de eleva Tătărășanu Timea Alexandra cla a VII-a D

#1
Despre localitatea mea dragă
Satul Turnu

Lucrare realizată de eleva Tătărășanu Timea Alexandra
De la Școala Gimnazială ,,Aurel Vlaicu”Arad
clasa a VII-a D
Profesor: Vlaicu – Hergane Aurica

Turnu este satul meu natal, paradisul copilăriei mele.
Satul Turnu se află în județul Arad,Crișana,România.
Prima atestare documentară a localității Turnu datează din anul 1333, sub denumirea de Mok. Odată cu căderea Sârbiei sub dominație otomană, în urma bătăliei de la Câmpia Mierlei din 1389, o numeroasă populație sârbească se așază în nordul Dunării din pricina prigoanei turcești. Sunt cunoscuți numeroși nobili sârbi, care au primit privilegii de la statul ungar, odată cu refugiul lor peste Dunăre. Dintre aceștia, despoții Ștefan și Dumitru Iacșici s-au așezat la Nădlac în anul 1464 și care dealtfel devin în 1485 proprietarii satului Turnu, precum și a domeniului înconjurător.
Aceștia așază aici familii sârbești, care să lucreze pământul. În a doua jumătate a secolului XVI, proprietarul satului Turnu este atestat nobilul sârb Dumitru Ovcearevici.
În perioada războaielor cu turcii, localitatea Torony (Turnu) este distrusă complet în anul 1596, iar în prima parte a secolului următor o regăsim din nou asediată de sârbi, numele vechi Torony fiind înlocuit acum cu Tornya. După alungarea turcilor, Turnu a fost după Mako, Battonya și Foldeak, a patra localitate repopulată din comitatul Cenad. În anul 1752 satul a fost cumpărat de către trezorierul regal Marczibanyi Lorinc care l-a ridicat la rang de târg și i-a mărit populația prin aducerea de coloniști maghiari.
De atunci datează și pecetea localității pe care se pot vedea turnurile a trei biserici și inscripția “Ștampila târgului Turnu - 1752”. În anul următor, familia Marczibanyi a construit în localitate un superb castel împreună cu o nouă biserică romano – catolică și o școală. La sfârșitul secolului XIX, Familia Marczibanyi a donat castelul din Turnu deputatului parlamentar din Mako, Justh Gyula, în proprietatea căruia a rămas pînă în anii 1930. Castelul familiei
Marczibanyi a fost din păcate demolat în anul 1938, din el supraviețuind doar câteva anexe.
De asemenea satul Turnu are și un muzeu în care putem vedea frumoasele haine tradiționale Românesti.
Este unul dintre cele mai frumoase sate despre care nu știe foarte multă lume și cei care își petrec viața de zi cu zi în acest loc se mândresc cu ce au.

BiBliografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnu,_Arad

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron