MACEA

#1
GRĂDINA BOTANICĂ MACEA
Elev: MIRON DACIANA – cls. a VII- a
Prof. coordonator MIRON SORINA
Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad
Macea (în maghiară – Mácsa, în germană - Matscha), este o comună în judeţul Arad, formată de satele Macea (reşedinţă) şi Sânmartin. Satul Macea este situat în Câmpia Crișurilor, la distanță egală de râurile Mureș și Crișul Alb, la doar 25 km de municipiul Arad. Satul Macea este atestat documentar pentru prima dată în anul 1380.
A făcut parte din teritoriul vestic al fostului Comitat al Zărandului și, mai tîrziu, în perioada ocupației otomane, din sangeacul Zărand. După Pacea de la Karlowitz (1699) și cea de la Passarowitz (1718), domeniul de la Macea va intra în posesia familiei Edelspacher. Mai târziu, membrii familiei o vor dona unei alte familii nobiliare, sârbești, anume Csernovics. Începând cu anul 1724 începe construcția unei reședințe nobiliare, prin reabilitarea unui vechi conac. În 1820, în vecinătatea conacului se începe construcția actualului castel. După 1862 moșia ajunge în proprietatea contelui maghiar Karolyi Gyorgy de Nagy Karolyi care între 1862-1886 va ridica o nouă aripă castelului, în stil francez. Tot de pe atunci se începe organizarea grădinii din jurul castelului. După 1890 Macea și Curticiul sunt arondate cercului pretorial al Aradului.
Dintre obiectivele turistice cele mai importante sunt: "Arboretul de la Macea" în suprafață de 20,5 ha., Castelul Csernovics - monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu național, datat din secolul al XIX-lea, ștrandul, Grădina botanică și nu în ultimul rând Salonul expozițional de caricatură.
Grădina botanică Macea – primele plantaţii de specii exotice s-au făcut în urmă cu circa 300 de ani. Pe fondul vegetaţiei existente, în 1968 s-a înfiinţat Parcul Dendrologic Macea, care în 1994 primeşte statutul de Grădină botanică, iar în 2010 poartă numele regretatului profesor Pavel Covaci.
Colecţia de plante cultivate la Macea cuprinde peste 3500 de taxoni, din diferite categorii. Clima blândă din zonă a favorizat introducerea a numeroase specii, unele fiind rarităţi pentru dendroflora cultivată a României cum ar fi: Callicarpa cathayana Chang, Chimonanthus zhejiangensis, Quercus rubra, Taxus baccata L., Fraxinus excelsior L., Robinia hispida L.
Deşi amenajată ca un tot unitar, se evidenţiază trei zone: prima parte cu o suprafaţă de circa 10 ha, în care se găsesc diverse amenajări destinate vizitatorilor. A doua zonă ocupă 3,5 ha şi cuprinde Colecţia dendrologică, de o mare valoare ştiinţifică, destinată specialiştilor şi vizitării dar numai sub îndrumarea unui ghid. Ultima zonă ocupă o suprafaţă de circa 8 ha şi cuprinde porţiuni cu vegetaţie forestieră, speciile lemnoase predominante fiind stejarul, salcâmul, arţarul, stejarul roşu, etc.
Grădina Botanică Macea constituie un important obiectiv ştiinţific, cultural - educative şi de agrement.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron