DESPRE GEMENEA

#1
DESPRE GEMENEA

HORGA DAYANA
CLASA A XII-A
COLEGIUL ECONOMIC ARAD
PROF.COORD. ODAGIU MIRA

Gemenea, satul de munte bucovinean, în care m-am nascut, situat între Munții Stănișoarei și Masivul Rarău. Natura aici este de o bogăție aparte, cu peisaje care îți taie respirația, unde trăiești momente de liniște și de contemplare a splendorii munților... lucruri pe care în ziua de azi le-am cam uitat...să trăim simplu... cu natura. De fiecare dată când merg pe acele meleaguri simt ceva diferit…simt că mă întorc în locul de unde rădăcinile mele își trag seva.
Ador localiatea mea natală pentru ca acolo fiecare peisaj are o poveste ce prinde viață în sufletul celui care poposește fei și pentru o clipă aici. Aici tradițiile populare locale s-au păstrat cu sfințenie și exprimă frumusețea sufletului românesc. Se spune că iernile sunt cele mai frumoase aici... în Bucovina, de aceea petrecerea sărbătorilor în Bucovina și mai ales în Gemenea, este una dintre experiențele pe care nu trebuie să le ratezi într-o viața de român.
Poate unul dintre cele mai importante motive, pentru care ador Gemenea, este că m-am născut acolo, am crescut, am copilărit și... acolo mă întorc mereu cu drag.
Ca obiectiv turistic, Gemenea este un loc unde natura e mai vie ca oriunde, unde fiecare cărare spune o poveste, fiecare izvor cântă un cântec de dor ori de jale și fiecare brad miroase a istorie și a legendă. Bisericile și mănăstirile sunt principalele atracții din Bucovina, dar, la fel de cunoscute sunt și Mocanita Hutulca, care te conduce într-o călătorie de neuitat prin frumoasele sate și cătune bucovinene, și Salina Cacica una dintre cele mai vechi exploatări saline din țară.
Gemenea este, fără doar și poate, zona în care bucatele tradiționale sunt de neegalat. Dintr-o zonă de poveste, plină de istorie și peisaje unice, nu puteau lipsi preparatele culinare la fel de femecate precum: brânzeturile, balmoșul, ciorba rădăuțeană, tochitura, tocănița de hribi, poalele în brau... aici masa este lungă, consistentă și gustoasă.
Aici gasesti, oameni primitori care te fac să te simți ca la tine acasă, oameni care te privesc în ochi și îți doresc o zi bună chiar dacă nu i-ai mai întâlnit niciodată. Imi place Gemenea cu bătrânii ei care mai știu să se mire și să se roage, iar copiii să se rușineze și să zică „sărut-mâna”.
Îmi place Gemenea pentru că mai exista cameși și bundițe, opinci și sumane, pentru că bunicile mai pot împleti ciorapi de lână, pentru ca femeile mai coc cozonaci și plăcinte facute după rețere tradiționale și cu ingrediente locale, sănătoase și simple...
Ador Gemenea pentru că cerul miroase a rășină, fânețele au flori înmiresmate, păsările nu contenesc să cânte, iar stelele nu cad... ci doar măsoară infinitul.
Iubesc Gemenea cu o iubire definitivă și sfâșietoare care mă cheamă tainic oriunde m-aș afla!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron