Despre Vladimirescu, Jud. Arad, Duma Tudor Alexandru, Clasa a X-a D, Colegiul Economic Arad

#1
Despre Vladimirescu, Jud. Arad

Nume: Duma Tudor Alexandru
Clasa a X-a D
Colegiul Economic Arad
Jud. Arad
Profesor coord.: Mira Odagiu


Vladimirescu este localitatea mea și este o comună falnică în județul Arad, zona Crișana, formată din satele: Cicir, Horia, Mândruloc și Vladimirescu (reședința).
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vladimirescu se ridică la 10.710 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 10.649 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (89,06%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (1,98%) și germani (1,2%). Pentru 6,72% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (77,87%), dar există și minorități de penticostali (6,05%), romano-catolici (3,69%) și baptiști (2,3%). Pentru 6,89% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Atractiile turistice din comuna Vladimirescu sunt: Biserica ortodoxă din satul Vladimirescu (monument istoric), Biserica romano-catolică din satul Horia, Pădurea Vladimirescu și Valea Mureșului.
Vladimirescu este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Arad, Crișana, România. Localitatea Vladimirescu este situată la 8 km est de municipiul Arad, pe drumul european E68. Numele vechi al localității, în românește, este Glogovăț, derivat, potrivit legendei, din Glogov, numele unui haiduc care a trăit în acest ținut în secolul al XVIII-lea.
Prima atestare documentară a localității datează abia din 1752, însă, pe teritoriul ei, săpăturile arheologice au scos la iveală vestigii importante, semne ale unor locuiri foarte vechi. O așezare datată în secolul al V-lea, o alta din secolele XI - XII și morminte din secolele IX - XI au fost găsite în locul numit astăzi La Movile. În apropierea șoselei naționale, pe latura estică a acesteia, cele cinci movile se întind în linie dreaptă. Mulți cercetători le consideră tumuli a unor căpetenii barbare.
La Cetate au fost descoperite urmele unei așezări din secolul al VIII-lea, o cetate de pământ din secolul al IX-lea și o necropolă medievală.
Economia localității Vladimirescu este influențată de evoluția economică a municipiului Arad. Datorită apropierii satului de municipiul Arad, s-a înregistrat recent o creștere importantă a sectoarelor economice terțiar și secundar. Industria chimică, industria alimentară, industria ușoară și transporturile dețin pondere importantă în spectrul economic al așezării. Investiții mari s-au înregistrat în domeniul construcțiilor și mai ales al construcțiilor de locuințe.
Localitatea Vladimirescu este atractivă atât prin valea Mureșului și prin serviciile oferite de unitățile de profil, cât și prin vestigiile arheologice.
În centrul satului, în locul numit La Bisericuță, se află ruinele unei mănăstiri romanice, atestată documentar în secolul al XIII-lea cu numele "Bizere". Din această mănăstire benedictină veche se mai păstrează doar ruinele bisericii, care a fost o bazilică romanică mare, cu trei nave, transept (naos transversal), cor (presbyterium) cu deambulatoriu și două turnuri în partea vestică.
În 1756 a fost construită la Glogovăț prima capelă, iar în 1765 a fost constituită prima parohie, localitatea având primul preot în 1766. Prima biserică a fost zidită în 1767. În toamna anului 1887 a început construcția bisericii din strada Progresului 84, finisată la 16 iunie 1889.
Oamenii din satul Vladimirescu sunt niște oameni buni, muncitori, amabili și fiecare din sat cunoaște pe fiecare. Am observant că locuitorii din vestul României sunt mai muncitori decât cei din est, aceasta este doar o opinie formată după o vacanță de vară.
România este un loc minunat, plin de cultură, istorie, peisaje extraordinare, oameni de diferite nationalități. Este o țară uimitore, dar din păcate puțini dintre oamenii ei (locuitorii țării) au grijă de acest teritoriu pentru care s-au purtat lupte grele, în care s-a vărsat mult sânge.
În concluzie, localitatea Vladimirescu este o localitate minunată, este liniștită, cu persoane minunate și locuri frumoase. Orice loc are o frumusețe aparte, doar trebuie să vedem totul dintr-un anumit unghi, din cel favorabil. În orice lucru sunt părți bune și rele. Dacă ne concentrăm doar pe părțile negative, atunci viața este urâtă. Dacă ne concentrăm doar pe părțile positive, atunci viața este un câmp cu flori.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron