Invitaţie la Vinga

#1
Comuna Vinga este o comună aflată în județul Arad ,Banat,România.Aceasta este formată din satele Mailat,Mănăștur și Vinga.
Vinga are o populație de aproximativ 6200 de locuitori de etnie : bulgari,maghiari,germani,slovaci și romi.Această comună datează din anul 1231.După ce a fost distrusă de turci,aceasta s-a reformat in anul 1741,având aproximativ 125 de bulgari ,veniți din Vestul Bulgariei.La 1 august 1744,Vinga a primit statutul de oraș,având câteva privilegii din partea împărătesei Maria Tereza.După ce a trecut Primul Război Mondial ,multe familii din Vinga s-au mutat în Arad și Timișoara .După ce a trecut și cel de-al Doilea Război Mondial ,bulgarii din orașe s-au întors în Vinga ,deoarece dețineau multe proprietăți importante de pământ.Din păcate ,odată cu reorganizarea comunistă,Vinga și-a pierdut statutul de oraș.De pe atunci ,ziua oficială a comunei se sărbătorește pe 1 august .
Această comună are și atracții turistice ,una din ele fiind Biserica Romano-Catolică. Această biserică a fost ridicată de comunitatea bulgară în anul 1890,fiind finalizată în anul 1892.Clădirea este de forma unei cruci duble ,iar în interior se găsesc nouă altare ,altarul principal fiind “Sfânta Treime “.În interior se mai găsesc două candelabre din lemn o orgă instalată din anul 1914 ,etc.
Această comună mai are : două grădinițe ;două școli;un parc în fața primăriei și unul către capătul comunei;fosta fabrică de ciocolată și multe alte locuri minunate.
Eu sunt norocoasă să locuiesc într-o asemenea comună.Este un loc minunat plin de lucruri interesante,oameni minunați și de încredere.
Aceasta este comuna Vinga .Sper să vă placă și cred că dacă ne-ați vizita,ați crede și dumneavoastră aceleași lucruri ca și mine.

Autor: Panda Cosmina
Clasa: a VII-a A, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: prof. Lucian Rodica

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron