Un loc minunat

#1
Vinga este una dintre frumoasele comune ale Județului Arad aflată în zona Banatului în Vestul României. Aceasta comuna fiind formată din satele Mănăștur, Mailat și Vinga , Vinga fiind reședința.

Vinga a fost recunoscută ca localitate pentru prima data în 1231. Aceasta a fost atacată si distrusa de turci , iar apoi repopulată în anul 1741 cu foarte multe familii de bulgari provenite din Vestul Bulgariei, ele au traversat Dunărea și apoi s-au stabilit în diferite parți ale Câmpiei Banatului. În data de 1 august 1744 Vinga a primit statutul de oraș datorita ajutorului Mariei Tereza și privilegiilor acesteia pentru Vinga. Iar data de 1 august rămânând ziua Vingăi. Dupa Primul Razboi Mondial multe din familiile de bulgari s-au mutat în orașele apropiate, adica Arad și Timișoara. Dupa al Doilea Razboi Mondial din puținele familii de bulgari rămase, o mare parte din ele au plecat din nou spre orașe datorita deținerii lor de proprietați importante de pământ .

Cu trecerea timpului numărul bulgarilor a început să scadă iar cel al românilor și al romilor să crească.

Unul dintre obiectivele turistice din Vinga este Biserica romano-catolica, aceasta având două turle, ea fiind construită de locuitori de naționalitate bulgară între anii 1890-1892.Construită in stilul neo-gotic este opera arhitectului E. Reliter având o suprafața de 1400 m^2, lungimea de 62 m, lațimea de 32 m, înalțimea interioara de 30 m, iar înalțimea turnurilor de 65 m.

Se poate spune că Vinga are ca plantă reprezantativa arpagicul care este cultivat de mult timp deoarece vânzarea acestuia este o sursă bună de bani pentru locuitori.
În perioada 2008-2012, primarul comunei a fost Lucian Stoicu, dar de atunci până în prezent primarul este Negrei Ioan.

Vinga este localitatea unde locuiesc de când m-am născut, iar aici eu îmi petrec majoritatea timpului cu familia și prietenii mei .Tot timpul petrecut aici m-a făcut să realizez că aici am tot ce am nevoie și de aceea eu consider că Vinga este un loc minunat.

Autor: Moisi Andreea
Clasa: a VII-a A, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: prof. Felfoldi Marta

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron