Vinga, locul pe care-l îndrăgesc

#1
Prezența populației române din Vinga este consemnată imediat dupa colonizarea bulgarilor catolici ciproveni pe aceste meleaguri bănățene și întemeierea orașului privilegiat Theresiopolis. Hotarul dobândit (susținut de o frumoasă legendă-„Legenda lui Kacamg”) ca urmare a privilegilor largi primite din partea impărătesei Maria Tereza prin decretul semnat la 1 august 1744 s-a întins până la râul Mureș – după cum este confirmat prin harta întacmită de căpitanul ing. topometrist Kazaser la data de 20 noiembrie 1744.
Într-un moment critic pentru impărăteasa Maria Tereza, în urma războiului de șapte ani, Banatul este încorporat Ungariei și este organizat în comitate. Comitatul Timiș a fost astfel împărțit în patru plase: Timișoara, Sînandrei, Lipova și Vârșeț. În anul 1845 orașul Vinga primește dreptul de a ține târguri anuale, urmând ca și în luna anului 1849 aici să se refugieze un grup de revoluționari maghiari în frunte cu Kossuth Lajos.
Orașul Vinga și-a pierdut statutul urban în anul 1887, devenind localitate rurală din cauza insuficienței resurseleor financiare pentru a face față cheltuielilor organismului administrativ. Conform organizării administrativ – teritoriale a comitatului Timiș, plasa (cercul) Vinga a avut în componeneță 18 localități în anul 1870 și 19 localități în anul 1900. După un recensământ din anul 1888, localitatea Vinga avea 4795 de locuitori.
În data de 1 decembrie 1918, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a fost delegat din partea cercului electoral Vinga avocatul de 47 de ani Traian Șincai; stabilit în Vinga în anul 1908. În urma Marii Uniri în toate ramurile s-a înregistrat un curent printre care și reforma agrară. Astfel, în anul 1935, cătunul Vinga Nouă, azi Călugăreni, se desparte de comuna Vinga, protop fiind dr. PatrichieȚiucra.
Se presupune că în localitatea Vinga a existat o școala organizată încă din secolul al XIX-lea. Catalogul școlii de stat confirmă că în anul 1881-1883, au fost înscriși la această școală un număr de 313 elevi.
La 15 septembrie 1961 s-a înființat la Vinga un Liceu cu un singur rând de clase. Înființarea acestui liceu a făcut necesară învestirea unor sume însemnate din partea statului pentru asigurarea bazei materiale. Pe lângă școală funcționa și un internat încă din anul 1948, numărul elevilor interni crescând concomitent cu creșterea numărului de clase de liceu. Începând cu 10 ianuarie 1967, prin decizia Sfatului popular al regiunii Banat, secția de învățământ, școala generală cu clasele I-IV din comuna Vinga se comasează cu liceul din localitate.
În zilele noastre, comuna Vinga face parte din județul Arad și este alcătuită din trei sate: Vinga – sat reședință de comună situat la o distanță de 23 km față de municipiul Arad, în câmpia Vingăi; la aproximativ 30 km de municipiul Timișoara. Principalele căi de comunicație de pe teritoriul administrativ al comunei Vinga sunt: DN 69 – care traverseaza comuna pe direcția nord-sud și asigură legătura rutieră cu Aradul și Județul Timiș; DC98B face legătura între Vinga, Mănăștur, Mailat și Felnac; DC99B face legatura între Mănaștur, Mailat și Bodrogul Nou. Teritoriul comunei este deosebit de principala arteră feroviară ce face legătură între Timișoara, Arad, Oradea străbătând teritoriul comunei pe direcția nord-sud și trece prin Vinga.
Vinga mai era renumită și prin fabrica de bomboane de cocolată „DRASKOVITS”. O delicatesă de demult, al cărui gust nu și-l mai aduce minte aproape nimeni, a fost transformat într-un produs de talie europeană. Comunismul a naționalizat fabrica, iar în semn de protest față de această nedreptate, fostul proprietar Teodor Draskovits, a adus cu el în mormânt rețeta ciocolatei, iar gustul extraordinar a rămas doar o amintire. Bătrânii povestesc că dacă mâncai doar o singură bucățică te săturai. Astăzi locul unde a funcționat fabrica este o ruină.
Vinga este un sat de care sunt legată din mai multe motive: locuiesc aici de cinci ani, studiez aici din clasa a II-a, am prietene foarte bune cu care mă înțeleg, mă pasionează istoria satului, oamenii sunt foarte deschiși cu mine. Mă simt foarte bine locuind în această localitate!

Autor: Sas Anastasia Maria
Clasa: a VI-a A, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: prof. Lucian Rodica

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Google [Bot] și 1 vizitator

cron