Vinga

#1
Vinga este o comună in județul Arad situată în Vestul României, în regiunea Banat Crișana. Este o comună așezată în zona de câmpie. Ea datează încă din anul 1231. La începutul formări comunei, Vinga era populată de circa 125 de familii de bulgari, urmând a fi desemnată de către Maria Tereza cu statutul de oraș. După o perioadă, Vingăi i se ia statutul de oraș. În Vinga conviețuiesc mai multe etnii: români, bulgari, maghiari, romi, sârbi și slovaci. După recensământul din anul 1992, populația era în număr de 4132.
Principalele obiective turistice din Vinga sunt: Biserica Romano- Catolică și fosta Fabrică de Ciocolată.

După prima jumătate a secolului al XIX-lea,în Vinga apare o familie cu numele de Dranskovits. Fiind o familie de cofetari/ patiseri, ei devin cunoscuți prin fabricarea produselor cu renume, mai ales bomboana de ciocolată de Vinga. Din motive obiective, în anul 1948, pe data de 11 iunie, proprietarul a fost obligat să părăsească fabrica în 24 de ore. Un alt obiectiv turistic este Biserica Romano-Catolică. La începutul anilor 1880, locuitorii comunei Vinga cer aprobare să construiască o nouă biserică, deoarece vechea biserică de atunci a devenit neîncăpătoare. Construcția bisericii a durat doi ani, între 1890-1892, și la ridicarea acesteia participă 200 de localnici ai comunei. Clădirea are o înălțime de 36 metri, o lungime de 32 metri și turnurile se întind pe o înălțime de 65 de metri. Interiorul conține 9 altare, 43 de statui sculptate în lemn, orgă pneumatică, 52 de bănci din lemn de nuc și două candelabre din lemn de esență tare.

Îmi aduc aminte cu drag că, în urma unei vizite în frumosul oraș Vicna, am vizitat o biserică asemănătoare bisericii noastre din Vinga. Locuitorii comunei mele sunt mândri de acest obiectiv turistic care va dăinui peste multe generații.

Autor: Conţ Rebeca
Clasa: a VI-a B, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: prof. Felfoldi Marta

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron