Comuna mea, comunaVinga

#1
Vinga este comuna mea. Ea aparține județului Arad, Banat.
Statele componente sunt:: Vinga, Mailat și Mănăștur.Prima atestare a localități Vinga datează din 1231.După ce a fost jefuită și distrusă de Turci, Vinga a fost repopulată la 1714, cu circa 125 de bulgari . La 1 august 1744, Vinga a primit statutul de oraș, având un magistrat si diverse privilegii din partea împărătesei Maria Tereza.Odată cu reorganizarea teritorial-administrativă comunistă, localitatea și-a pirdut statutul de oraș. 1 august a rămas ziua oficială a Vingăi.Potrivit unui document din anul 1226 localitatea pe care o numim azi Vinga se afla în posesia contelui CsakNiklas, fratele arhiepiscopului GramerUgrin.Ea a avut diferite denumiri:Vicon (1342-1380), Vinka(1732), Vingla, Vinga, Winga,Theresiopolis sau Theresiopel.
Ca și obiective turistice Vinga are Biserica romano-catolică și fabrica de ciocolată ,,Vinga".În urma unei vizite efectuate la Vinga în data de 14 Aprilie 1766, referitor la situația religioasă Comisia Camerală constată următoarele: în anul 1750 în Vinga trăiau 1.360 catolici iar la sfârșitul anului 1763 erau 1.632 catolici.Biserica cea veche era foarte mică, în ea intrând abia 1-3 din credincioși, de acea se recomandă ridicarea unei biserici noi. În data de 10 aprilie 1887 a avut loc un cutremur, in urma căruia zidurile vechii bisericii au crăpat, era nevoie urgentă de o nouă biserică. Consacrarea noii bisericii a fost efectuată în 12 ianuarie 1892. În biserica cea nouă se află nouă altare diferite.Vechea biserică a fost demolată la un an de la construirea celei noi.Pe drumul dintre Arad și Timișoara, Vinga este locul pe care nu ai cum să nu îl remarci.Faptul se datorează în primul rând bisericii romano-catolice din sat, atrage privirea vrând-nevrând.
Celebra fabrică de ciocolată din Vinga a început să funcționeze în anul 1885, într-un atelier condus de sârbul Teodor Draskovits.Fabrica a ajuns să aibă peste 100 de angajați,în perioada interbelică,care produceau drajeuri, fondante,bomboane și diferite sortimente de ciocolată în cutie, care se exportau în toată Europa,ba chiar și în Japonia.În anul 1948, Draskavits a fost dat afară din casa lui și fabrica a fost naționalizată.La începutul anilor 50 această fabrică a funcționat ca și secție a fabricii de ciocolată din Timișoara-Kandia. Până în 1770,Kandia a produs un singur sortiment din marca ,,ciocolată de Vinga".Cândva după anii 1970,ciocolata de Vinga nu s-a mai produs ca sortiment.Secretul acestei ciocolate nu a fost dezvăluită niciodată.
Comuna mea are o istoriefoarte frumoasă și lungă.Vinga a fost este și va fi o comună foarte frumoasă,nu pot fi mai mândră de comuna mea.


Autor: Dohotar Larisa
Clasa: a VI-a B, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: Felfoldi Marta

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron