Comuna vinga

#1
Comuna Vinga
Vinga este o comună în județul Arad, Banat, Romania. Ea este formată din satele Mailat,Mănăștur si Vinga (reședință).Pe data de 1 august 1744 bulgarii din Vinga primesc o diplomă de la împărăteasa Maria Therezia,prin care li se acordă diferite privilegii,de a avea dreptul să li se construiască școli și biserici,și la final vinganii au voie să-și numească orașul Theresiopolis-Vinga.
Biserica catolică a fost construită de locuitorii de etnie bulgară între anii 1890-1892.Biserica noastră din comuna Vinga avea o suprafață de 1400 m^2 cu o lungime de 62 m, lățimea de 32 m, înălțimea interioară de 30 m iar înălțimea turnurilor este de 65 m.
Să nu uităm,cu ajutorul acestei biserici catolice s-a format Vinga.Iar despre împărăteasa pe nume Maria Therezia,ea a venit împreună cu bulgarii în Vinga.Doi bulgari au construit această biserică catolică în doi ani.Vinga se considera demult, demult un oraș deoarece avea o fabrică de ciocolată,unde se făcea ciocolată numită ,,Ciocolata Vinga". Iar banii,banii din Vinga se numeau FLORINI.Vinga mai este renumită pentru arpagicul de Vinga,această plantă este renumită în toată țara.Mie îmi place să petrec timp în Vinga deoarece aici locuiesc si am copilărit,iar aici am mulți prieteni dar mai ales FAMILIA.

Autor: Botyan Alisia
Clasa: a VI-a B, Liceul Tehnologic Vinga
Coordonator: prof. Felfoldi Marta

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron