Despre Rădești, jud. Arad. Dașcău Carla, clasa a X-a

#1
Rădești – satul copilăriei mele…


Dașcău Carla
Liceul Ioan Buteanu Gurahonț
Clasa a X-a
Prof. coordonator Șandru Cati
Rădeștiul este un sat care îmi este întipărit în minte și suflet pentru că acolo mi-am petrecut primii ani din viața mea. Și, cum cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este copilăria, satul unde am făcut primii pași, este la fel, pentru mine. Cunosc toate casele, toate drumurile, toate dealurile și văile și mai ales oamenii de acolo. Uneori mi se pare că mulți sunt bunicii mei pentru că m-am bucurat de poveștile lor, de povețele lor, de darurile lor. Sunt mândră că fac parte din neamul celor care nu și-au uitat satul natal și sunt recunoscătoare celor care au adunat mărturii despre trecut. Sunt recunoscătoare înaintașilor mei care au oferit un minunat exemplu de profesionalism, dăruire și, mai ales, iubire față de locul natal și oamenii lui.
Scriu aceste rânduri din dorința de a face cunoscut, încă o data, satul meu și de a mă alătura celor pentru care satul este locul unde s-a născut frumusețea.
Localitatea este situată în partea estică a judeţului Arad, în Munţii Zarandului care au la sud valea Mureşului, iar la nord valea Crişului Alb. A fost mult timp cunoscută sub denumirea de Bodești. Hotarul aşezării se întinde de o parte şi alta a văii Bodeştiului, desfăşurându-se sub forma unui vast amfiteatru, care coboară de la Vârful Drocea (836 m) spre valea Crişului Alb. Coordonatele geografice ale aşezării actuale, în centrul ei (aproximativ la Biserica Ortodoxă), sunt: — 22°15’05” longitudine estică; — 46°16’20” latitudine nordică. Altitudinea localităţii este de 200 m, curba de nivel cu această valoare trece aproape perpendicular pe drumul mare (D.C. 35) şi pe la mijlocul aşezării. Din punct de vedere administrativ, în prezent, este încadrată în comuna Almaş. Are ca vecini la nord-est localitatea Cil, la sud-est satul Musteşti, la sud Slatina de Mureş iar la nord-vest şi vest, reşedinţa comunei, localitatea Almaş. Altitudinile extreme ale limitelor localităţii Rădeşti sunt: 1a sud Vârful Drocea (836 m), la est Dealul Câmpurile-Cerăt (242 m), la vest Vârful Măgureaua (416 m), iar la nord coboară la 180 m, în hotarul spre Cil. Principala vale a localităţii Rădeşti, cu o orientare relativ sud-nord şi o lungime de 15 km, constituie o adevărată arteră de legătură, prin intermediul căreia şesul pătrunde adânc în munte sub forma unu golf depresionar, ceea ce a condiţionat şi dezvoltarea unei intense activităţi agricole.
Oamenii au fost, din cele mai vechi timpuri, agricultori harnici. Au știut atât munca câmpului, cât și să se bucure de sărbătorile din viața lor. Au existat însă și deschizători de drumuri, oameni interesați de cultură. Școala și ,,apostolii,, săi au reprezentat puncte de referință în viața locuitorilor. Astfel, lt. col. (R) Vasile V. Rada precizează în lucrarea sa, ,,Rădești – județul Arad - o așezare multimilenară”, că „La Bodeşti şcoala avea local propriu construit din lemn în anul 1844”. În 1873 cursurile şcolare erau urmate de 28 de băieţi şi 4 fete dintr-un lot recenzat de 35 de băieţi şi 16 fete. Baza materială a şcolii era slabă. Comitetul parohial asigura învăţătorului un salariu de 64 fl. şi bunuri materiale de 150 fl. Învăţătorul Ioan Popa absolvise în 1840 Preparandia din Arad şi avea 25 de ani vechime în învăţământ. Director local era George Lupşa (preotul). De reţinut că încă de la început şcoala a fost confesională, deci ea funcţiona prin grija bisericii ortodoxe şi a oamenilor din comună. Dintr-un document datat 21 februarie 1869, aflăm situaţia din anul 1868. Astfel la Bodeşti, ni se spune, că erau „833 locuitori români ortodocşi, că învăţător era atunci Ioan Bumbu, iar numărul elevilor se ridica la 66”.
Despre programul de învăţământ şi repartizarea orelor în cele vremuri, aflăm 359 câte ceva, dintr-un plan care a fost elaborat la Conferinţa Învăţătorilor ţinută la Bârzava, la 19–20 august 1871.
Programul orar prevedea ore de la 8–11 şi 14–16.
Materiile se derulau astfel:
— Luni: Aritmetică, Geografie, Gramatică română, Citirea şi scrierea, Biblia.
— Marţi: Istoria naturală, Citirea şi scrierea, Drepturi şi datorii, Citirea maghiară, Economia.
— Miercuri: Aritmetica, Gramatică românească, Catehismul, Citirea şi scrierea, Cântarea.
— Joi: recreaţie.
— Vineri: Citirea şi scrierea, Citirea maghiară, Elemente de istorie, Citirea cu chirilice, Biblia.
— Sâmbăta: Aritmetica, Citirea şi serierea, Catehismul, Cântarea, Rugăciune
Citind informațiile prezentate despre școală, în cartea citată, gândurilor mi-au zburat spre …viitor. Ce ușor e pentru noi acum, și ce greu a fost pentru ei, atunci. Dar oamenii au fost animați de gânduri mărețe, de idealuri de libertate, de vise care parcă ajung până la noi.
Le cinstim memoria și îi respectăm pentru moștenirea lăsată. Și în viitor, cu certitudine, va exista un OM dintre săteni, care să ducă mai departe istoria și povestea satului și a oamenilor săi…..


Bibliografie: Lt. Col.(R) Vasile V. Rada, ,,Rădești – județul Arad- o așezare multimilenară” (vol I)

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron