Șimand-Localitatea mea

#1
OLTEAN GEORGIANA
Școala Primară Șimandul de Sus
Clasa a-II-a B


În urmă cu doi ani am venit în țară,părinții mei au cumpărat o casă în localitatea Șimand ,județul Arad.Eu fiind născută în Spania și locuind în străinătate ,într-un oraș mare ,nu știam nimic despre noul loc în care ne-am stabilit.
Mi-am cunoscut neamurile ,am vizitat puțin localitatea ,școala unde m-au înscris părinții mei,totul era nou și diferit pentru mine,dar treptat am început să cunosc și să mă obișnuiesc.
La școală ,în Șimandul de Sus,mi-am facut mulți prieteni,am început să înțeleg și să vorbesc bine românește,îmi place mult să citesc iar doamna are multe cărți.Într-o zi am găsit printre cărți „Monografia Șimandului”,doamna mi-a împrumutat-o și am citit puțin ,fiind curioasă.Am aflat multe lucruri interesante ,precum că comuna s-a format prin unirea celor două sate Șimandul de Jos și Șimandul de Sus și este străbătută de o vale ”moartă”,mică ,numită ”Velj”.Străzile se numeau :Principală.Ulița Domnească ,a Doctorului,Bisericii,a Școlii.Casele tradiționale și gardurile au fost din pământ bătut ,nuiele împletite ,acoperite cu paie ,trestie ,iar oamenii își construiau și în afara satului ”hodăi”,înconjurate de grajduri ,cotețe pentru animale.
Casa mea a fost tradițională ,am aflat că îi zicea ”tindă”,terasei ,tatăl meu a modificat aproape tot ,nu mai avem ”tindă”,acum avem living .
Oamenii în Șimand aveau multe ocupații precum :agricultura ,prelucrarea cânepii,țesutul ,mama a găsit câteva lucruri pe care le păstrează,făcutul săpunului și-a pâinii.În Șimand a existat o moară ,am văzut-o ,dar din păcate nu mai funcționează.
Localitatea mea este mare și frumoasă ,sunt două grădinițe,trei școli,cinci biserici,un dispensar, multe magazine, un Cămin Cultural unde merg la dansuri, în trecut se organiza ”Jocul satului” se ținea duminica și la sărbători.Tot la cămin este o bibliotecă mare ,cu multe cărți vechi cât și noi ,de unde împrumut mereu.
Avem în localitate chiar și un mic muzeu ,unde doamna ne-a dus și ne-a explicat cum era viața în trecut a șimăndanilor , am văzut multe lucruri despre care am citit și în carte.
Mă bucur că locuiesc într-o comună așa frumoasă ,cu tradiții pe care uneori bunica mi-le povestește.
Prof.îndrumător : Truț Viorica Maria

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron