Despre localitatea Revetiș, județul Arad

#1
Revetișu-i sat frumos
Locu-i verde, luminos
Crișu curge răcorind
Plaiul, iar a înverzit.

Revetiș, sătoi frumos
Oamenii-s prea drăgăstoși
De urci dealul satului,
Râd toți pomii dealului.

Revetișul este un sat din comuna Dieci, județul Arad, satul fiind îmbrățișat de albia Crisului Alb și de o curba formată din dealuri, cel mai măreț, fiind dealul Cociubei.
Intrarea in Revetiș se face pe drumul DJ708, avand de urcat o minca panta, coborand astfel, spre inima satului, anume centrul satului. Revetișul s-a format prin unirea catunului Dobreștilor cu cel al Borleștilor, catunul Cociubestilor ramanand in acelasi loc.
Frumusetea Revetișului dateaza inca de la formarea satului, acesta imbracand in fiecare anotimp, alt strai. In timpul iernii, Revetișul era asaltat de straturi imense de omat , bucurand generatii intregi de copii, in momentul topirii zapezii, nivelul crisului crestea, aparand astfel, pe intinderea unei bune portiuni de drum, in ambele parti ale drumului, inundatii. Singurul mod prin care oamenii ar putea scapa de izolare era trecerea dealului, pentru a ajunge in alta localitate.
Odata cu venirea primaverii. crisul revine la nivelul normal. Tot cu venirea primaverii, Revetișul renaste , in fiecare an, parca tot mai frumos, continuand procesul ciclicitatii anotimpurilor. Odata cu venirea verii, nivelul crisului scade, acesta reprezentand o buna sursa de irigatii pentru holdele taranilor. In timpul verii, Revetișul rasuna de tipetele copiilor, care se bat cu apa in cris. Vine si randul toamnei, aceasta schimband culoarea peisajului, din verde aprins, intr-un portocaliu caramiziu.
De aceasta data, oamenii sunt mai multumitori, recoltand intregul rod si munca depusa pe parcursul unui an.
Revetișenii pastreaza traditiile din mosi-stramosi , punand accent pe trasaturile care i-au facut ceea ce sunt azi, asemenea ciclicitatii anotimpurilor, luandu-si fiecare viata in frau, in fiecare zi, in fiecare ceas.


Elev: Dobrei Luana
Clasa a X-a
Școala: Liceul Teoretic Sebiș
Judetul Arad
Profesor coordonator: Oancea Marius

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron