Despre Caporal Alexa

#1
DESPRE CAPORAL ALEXA
Elev : Gurban Flavia
Clasa a VII
Școala Gimnazială ”Ștefan Augustin Doinaș”
Localitatea Caporal Alexa
Județul Arad
Romania

Coordonator
profesor Moț Aurica

Localitatatea Caporal Alexa , ca așezare pe vatra actuală este amintită ca datând de prin anul 1326. Data se află consemnată în ”Enciclopedia Românilor” de C. D. Loga.
De asemenea ,comuna apartine ca proprietate a familiei Salanki având numele de KEREK, se afla în fostul comitat al Zărandului, mai târziu devenind teritoriul județului Arad.
Ca așezare geografica, vatra comunei se află pe șoseaua dintre Sântana și Pâncota, la 6 km depărtare de Sântana și 9 km de Pâncota. Ca vecinătăți spre nord Comuna Olari la 5 km și spre sud comuna Șiria la o depărtare de 10 km.
În anul 1536 avea și o cetate.
În anul 1485 noul posesor al comnunei schimba denumirea acesteia în Vizsivel ( apărăptorul, mlăștinosul).
În 1561 comuna a fost nimicita complet căzând prada năvălirilor.
În anul 1909 vechea denumire Kerek este inlocuita de noul nume Erdos-kerek.
Locuitorii din Caporal Alexa au fost agricultori iscusiți, pământul fiind roditor. În anul 1912 calitatea grâului recoltat a fost cea mai bună pe țară la un concurs organizat în acea vreme obținând locul I.
În anul 1919 numele comunei este schimbat în Cherechiu, după șapte ani în 1926 i s-a dat o nouă denumire păstrată pâna astăzi Caporal Alexa, data de conducerea județului în semn de respect și omagiu caporalului erou Alexe Ion care a fost împușcat între Pâncota și Cherechiu în 20 Aprilie 1919 de către o patrulă maghiară, în timp ce escorta spre casă pe intelectualii cherecheni, care merseseră în întâmpinarea armatei române sosită acolo. Caporalul se află înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Pâncota. In centrul localității Caporal Alexa și la întrarea în orașul Pâncota s-au ridicat monumente de aducere aminte a eroului. La dezvelirea monumentelor au participat primarul din Sântana și cel din Județul Gorj localitatea Rânca de unde era caporalul Alexe Ion.
Între 1960 si 1961 s-a constituit cooperativa agricola de producție (C.A.P.)
În acest sat de pustă se naște poetul și prozatorul Ștefan Augustin-Doinaș .
Școla din localitate poartă numele poetului.
La data de 26 aprilie serbăm ziua școlii și ne amintim cu drag de cel ce a fost fiul satului nostru marele poet Ștefan Augustin-Doinaș.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron