Despre locitatea Macea jud. Arad, Bodonea Elian-Sa i-o, clasa a XI-a.

#1
Macea

Când vorbim de localitatea Macea sunt multe de spus, de văzut și chiar gustat. În mare parte când vine vorba de Macea, cuvântul cel mai cuprinzător este armonia. De ce armonia? Deoarece la Macea toate se aranjează în așa fel încât viața nu poate fi mai dulce. Clima temperată, solurile optime pentru agricultură, dar și poziționarea geografică , nu fac altceva decât să creeze un mediu optim pentru un trai liniștit.
Macea este o localitate situată în apropiere de granița cu Ungaria, mai exact la o distanta de 6 km, și totodată la 25 km de Municipiul Arad, cu o populație de aproximativ 6000 de locuitori. Activitatea de bază în comuna Macea a fost în mare parte agricultura, activitate atât de accesibilă locuitorilor datorită condițiilor favorabile oferite de relieful, solul și clima comunei, însă, datorită dezvoltării economice a zonei și totodată a comunei, această activitate atât de îndrăgită de locuitorii comunei a început să fie eclipsată de alte ocupații, poate mai atractive. De meționat este faptul că Macea a fost și este o mare producătoare de roșii foarte bune calitativ.
Localiatea noastră, fiind o localitate veche datată documentar pentru prima dată în sec. XIV se bucură de multe tradiții și obiceiuri, cum ar fi cel de la nuntă (uspățul). Un festival, Gura Satului, este factorul care a consacrat umorul Măcenilor și totodată este felul în care umorul autohton Măcean se propagă pe tot teritoriul țării datorită brigadei artistice care a participat și participă la concursuri de umoristică si satiră desfășurate în toată țara, concursuri la care brigada noastră a luat nenumărate premii, astfel atestânduse simțul accentuat al umorului de care oamenii locului au parte.
Macea are oameni primitori, calzi la suflet, dar înainte de toate credincioși. Viața duhovnicească este pretutindeni prezentă în localitatea Macea, locuitorii merg duminică de duminică la Sfânta Liturghie, săvârșită de către cei doi preoți pr. Morar Gheorghe și pr. drd. Budeanu Tudor care săvârșesc Sf. Liturghie în biserica din localitate, biserică construită la începutul sec. XIX. Din această cauză, a vieții duhovnicești pe care locuitorii comunei o trăiesc, obstacole de netrecut nu există pentru măceni. Locuitorii fiind ancorați puternic în credință au capacitatea de a trece cu fermitate peste greutățile vieții, ei dau dovadă de o înțelegere a vieții și a rânduielii ei, rânduială foarte importantă în viața creștinilor.
Duminica, după sf. Liturghie credincioșii se întorc la casele lor unde iau masa în familie. Meniul zilei de duminică a fost și este universal pentru fiecare măcean, acest meniu cuprinde supa, carnea din supă, cartofi și un sos de roșii din producția proprie (zamă, carne, crumpe, sos).
Macea reprezintă pentru mine locul în care am copilărit, așadar este un loc de care mă leagă, trăiri și simțăminte puternice, este locul unde apa e mai dulce, mâncarea mai gustoasă, soarele strălucește mai tare și cerul e mai albastru. Armonia, cum spuneam la început, se simte din momentul în care piciorul atinge pământul atât de roditor al comunei noastre, prosperitatea spirituală, dar și materială este omniprezentă în localitatea noastă mult iubită.
Macea este departe de a fi perfectă, dar Macea este acasă.


BODONEA ELIAN-SAVIO

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron