Sediul AIA
Dragi colegi, pagina www.aiarad.ro nu o vrem a asociației ci a dascălilor, a școlilor și a elevilor. Dincolo de rubrici din care se pot afla informații despre proiectele asociației, vă rugăm să intrați pe FORUM!
Rubrica FORUM oferă posibilitatea ca această pagină să fie vie. Se poate intra fără parolă și spre deosebire de alte FORUMURI veți putea atașa fără a cere acordul nimănui documente (planificare, proiectare, articole etc) care pot fi altora de folos.

V-a reușit ceva la clasă? Puneți pe FORUM! Veți putea face anunțuri privind evenimente personale sau din activitatea profesională, transmite felicitări, invitații, propuneri de parteneriat. Cercurile pedagogice, școlile și clasele pot face cunoscute lumii realizările. Pe FORUM este și rubrica elevilor unde aceștia pot întreține între ei corespondență școlară, pot face publice reușitele lor sau transmite gânduri pentru dascălul lor.

Pe curând, adică zilnic pe FORUM!

Cum sa faci parte din AIAE prima zi de grevă în învățământ. Nu pot înțelege de ce statul nu judecă după aceleași principii de bun simț după care ia decizii o familie cât de sărmană. Părinți simplii își iau de la gură pentru a le fi bine copiilor. De ce nu înțeleg și statul și comunitățile locale că nimic nu ar trebui să fie mai important decât a asigura viitorul copiilor nației/localității. Iar școala este leagănul în care se coc mințile și inimile celor care ne sunt tuturora mai scumpi decât lumina ochilor.

Statul însă acționează ca o familie degenerată. Constituția îi pare facultativă în ce privește sintagma ,,prioritate națională,,. Statul e surd la strigătul cadrelor didactice, e orb la precaritatea bazei materiale din prea multe școli, e iresponsabil când asistă la fenomenul de părăsire a sistemului de către din ce în ce mai mulți dascăli de calitate. Nu se întreabă nimeni de ce tot mai puțini dintre copii își mai doresc să trăiască precum doamna sau domnul lor când vor fi mari.

Sunt dificil și din păcate nu sunt șanse să mă schimb. Mă simt responsabil pentru toate problemele lumii, mă chiar frământ pentru toate și culmea, merg până a face demersuri pentru îndreptarea multora din ele. De la politica agricolă, la cea externă, de la problemele unui coleg și până la soarta planetei mi le pun toate pe agendă și le iau ca pe niște nerealizări personale. O vorbă celebră zice că nu e în ordine cu cel care consumă energie pentru a schimba lucruri de care e conștient că nu se pot schimba. Adevărate cuvinte, dar nu pot ține cont de ele și pace. Le e greu celor din jur cu mine. Cel mai greu îi este familiei pe care o cam neglijez fiindcă bineînțeles nu are chiar așa probleme mari cum le are omenirea. Cel mai greu îmi este însă mie cu mine căci trebuie să mă suport zi de zi.

,,Cu cât educația este mai perfectă, cu atât popoarele sunt mai fericite,, spunea Diderot. Cât de ,,perfectă,, este școala românească se vede cu ochiul liber. De la geamul apartamentului sau din pridvor se văd ,,realizările,, celor pe care școala i-a format. Arată-mi țara ca să îți pot aprecia școala. Dar asta e altă problemă sau cerc vicios.

Încerc și încercăm să spargem acest cerc vicios. De ani buni încerc să mă schimb. E greu să înțelegi că suntem datori să învățăm copiii și nu să predăm, dar și mai greu este să găsim calea și să ne ținem de ea cu consecvență. Încerc de câteva luni să împărtășesc și altora aceste comandamente metodologice și de atitudine în cadrul unui proiect destinat învățământului rural.

Tot sper că dascălii pot fi solidari și interesați în creșterea prestigiului lor și a școlii. Din aceste rațiuni la nivel local ne-am mai luat benevol o grij㠖 aceea a Asociației Învățătorilor din județul Arad și a Mișcării pentru o Școală Modernă Arad. Înaintașii au avut la 1877 publicația ,,Minte și Inimă,, prin care își făceau cunoscute preocupările, își împărtășeau reușitele. În 10 zile sper să avem pe lângă cunoscuta revistă ,,Școala vremii,, a asociației noastre și o pagină pe internet: www.aiarad.ro.

Veți găsi aici date de contact, scurt istoric, arhiva cu publicațiile noastre, modalități de înscriere și plată a cotizației, statut, aparițiile în presă ale asociației, proiectele noastre, likuri utile. Cel mai important îmi pare a fi forumul. Am mari așteptări în a ne găsi pe forum rapid și ieftin. Am cerut ca postarea pe forum să se facă liber (fără parole și alți pași care îngreunează comunicarea). Avem ocazia să ne facem publice dorințele și reușitele, atât cele personale cât cele profesionale. Vom putea posta orice anunț, invitație, apel la parteneriat, exemplu de bună practică. Sperăm să și găsim lucruri utile (legislație, anunțuri, oportunități, planificări, proiecte). Avem o rubrică în care pe forum elevii pot scrie învățătorilor lor. Aici cred că va fi un bun prilej de a ne simți bine când ne vor scrie cei mici, cât mai ales un bun prilej pentru ei de a-și crește competențele de comunicare și utilizare a computerului. Vom posta și reviste scrise de elevi și vom asigura suport pentru o corespondență școlară între ei. Colegii de limbă maghiară și germană vor avea rubrica lor.

Sincer să fiu, vă și văd, dragi colegi, dependenți de www.aiarad.ro. Sunt deja sigur că nu va trece zi fără să rezistați ispitei de a mai vedea ce a apărut pe pagina asociației și de a mai posta ceva. Îmi chiar fac griji că nu voi putea citi întreaga avalanșă de postări ale dumneavoastră și ale elevilor dumneavoastră. Sunt cum am mai spus iresponsabil de entuziast.

Uit că nu toți ați luat-o pe calea greșită ca mine, uit că, vorba cântecului, noi n-avem pătură să ne acoperim copiii, ce să mai vorbim de acces ușor la internet. Și totuși rămân la singura mea grijă în ce privește proiectul www.aiarad.ro (că nu voi putea citi tot cât veți scrie dumneavoastră). Număr ca un copil zilele câte au mai rămas până la lansarea paginii și sufăr că timpul nu zboară. Mai ales că în urma grevei vom obține și bani pentru acces la internet. Nu știați?

Viorel Dolha
Developed by RAINFALL
   
Toate drepturile sunt protejate © 2005 - Asociația Învățătorilor din Arad